Oamenii de știință au creat mini-creiere și ceva neașteptat s-a întâmplat

Oamenii de știință au creat mini-creiere și ceva neașteptat s-a întâmplat

Oamenii de știință au reușit să obțină, nu pentru prima oară, mini-creiere în laborator, din celule stem recoltate de la adulți și readuse la stadiul primordial. Dar ceva s-a întâmplat apoi în premieră. În decurs de 30 de zile, în mod neașteptat, s-au format structuri asemănătoare ochilor.

Și până acum s-a încercat așa ceva, dar fără succes. Diferența a fost că, de această dată, au fost folosiți și compuși înrudiți cu Vitamina A, arată IFL Science.

Aceste structuri, numite cupe optice, erau complet dezvoltate după încă 20 – 30 de zile, o perioadă de timp similară cu cea a dezvoltării retinei în embrionul uman.

ADVERTISING

Oamenii de știință creaseră anterior cupe optice individuale în laborator, însă acesta este primul studiu care a integrat cupele optice în organoide cerebrale (mini-creiere), se arată în raportul publicat în revista Cell Stem Cell.

Cercetătorii au creat în total 314 mini-creiere și 72% din acestea au format cupe optice.

Citește și Atâtea gânduri avem într-o zi! Și te mai întrebi de ce te doare capul

Organoidele au conținut diferite tipuri de celule fotosensibile și au format rețele neurale care au reacționat la lumină, se mai arată în raportul studiului.

ADVERTISING

Cercetătorii vor să folosească mini-creierele pentru a studia dezvoltarea creierului uman și bolile asociate, afecțiunile retinei, precum și interacțiunile dintre creier și ochi în timpul dezvoltării embrionare.

Vezi și Metoda prin care oamenii de știință au reușit să ”repornească” creierul unor pacienți aflați într-o stare similară celei de comă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇