Metoda prin care oamenii de știință au reușit să ”repornească” creierul unor pacienți aflați într-o stare similară celei de comă

Metoda prin care oamenii de știință au reușit să ”repornească” creierul unor pacienți aflați într-o stare similară celei de comă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință au anunțat că au folosit cu succes ultrasunetele concentrate de intensitate scăzută pentru a „reporni” părți din creierul unor pacienți aflați într-o stare asemănătoare comei.

Prin această metodă au fost retrezite anumite funcții în cazul unor pacienți care până atunci erau într-o „stare de conştienţă minimă”, arată Science Alert.

Metoda folosește stimularea cu ultrasunete pentru a excita neuronii din talamus, un centru de procesare pentru întregul creier și o regiune despre care se știe că este mai slăbită după comă.

ADVERTISING

Două sesiuni de tratament, fiecare a câte 10 minute, au fost administrate la trei pacienți.

Un pacient nu a prezentat niciun răspuns, însă oamenii de știință au observat îmbunătățiri semnificative la ceilalți doi pacienți, un bărbat de 56 de ani și o femeie de 50 de ani.

O persoană aflată într-o stare de conștiență minimă poate prezenta semne clare, subtile sau inconsistente ale conștiinței. Aceste semne, cum ar fi clipirea la comandă sau starea de veghe, nu sunt considerate reflexe și ajută la diferențierea stării de conștiență minimă de stările de comă sau stările vegetative.

ADVERTISING

Te-ar putea interesa și Atâtea gânduri avem într-o zi! Și te mai întrebi de ce te doare capul

Oamenii de știință au adăugat că metoda este sigură pentru că implică folosirea unei cantități mici de energie și nu au existat modificări ale tensiunii arteriale, ritmului cardiac sau ale nivelului de oxigen din sânge al pacienților.

„Asta este ceea ce am sperat să obținem, însă este uimitor să vedem cu ochii noștri. Să vedem că starea a doi dintre cei trei pacienti se ameliorează semnificativ în doar câteva zile de la tratament este un rezultat extrem de promițător”, a declarat Martin Monti, neurolog la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA).

ADVERTISING

Studiul de specialitate poate fi consultat aici.

Vezi și Aceasta este vârsta la care ne pierdem pasiunea pentru viață - Studiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇