Sfârșit de săptămână cu 5 coduri galbene și portocalii de vreme rea

Sfârșit de săptămână cu 5 coduri galbene și portocalii de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, mai multe avertizări de tip cod galben și portocaliu.

Codurile vizează instabilitate atmosferică: averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Primul cod galben intră în vigoare vineri, la ora 14:00, și expiră tot vineri, la ora 21:00.

”În intervalul menționat, în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20...25 l/mp și izolat 35...45 l/mp”, conform ANM.

hartă-1
Foto: Captură ANM

Al doilea cod galben intră în vigoare vineri seara, la ora 21:00, și expiră sâmbătă dimineață, la ora 09:00.     

ADVERTISING

”În intervalul menționat, în Oltenia, Banat, Crișana și sud-vestul Transilvaniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20...25 l/mp și izolat 30...40 l/mp”, arată meteorologii.

Cod portocaliu

Totodată, în același interval, va fi cod portocaliu de furtuni în mai multe regiuni:

ADVERTISING

”În Banat, sudul Crișanei și vestul Olteniei și al Carpaților Meridionali vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși local 30...40 l/mp și, izolat, 50...60 l/mp”.

harta-2-2
Foto: Captură ANM

În fine, tot weekendul sunt în vigoare două coduri galben și portocaliu de vreme rea.

Codul galben intră în vigoare pe 18 iulie, la ora 09:00, și expiră pe 19 iulie, ora 22:00.

”În intervalul menționat, în vestul, sud-vestul și centrul țării, precum și în zona de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie și, izolat, grindină.

ADVERTISING

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 15...25 l/mp și izolat 30...40 l/mp”, arată ANM.

În același interval este valabil și codul portocaliu:

”În Oltenia, local în Transilvania, Maramureș și la munte vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp și pe arii restrânse, îndeosebi în nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei și vestul Carpaților Meridionali, 70...90 l/mp”.

harta-3-1
Foto: Captură ANM

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇