Record de temperatură într-un arhipelag norvegian situat în Oceanul Arctic

Record de temperatură într-un arhipelag norvegian situat în Oceanul Arctic

Svalbard, un arhipelag norvegian situat în Oceanul Arctic, a doborât duminică recordul său absolut de temperatură pentru o lună august, după ce s-au înregistrat 20,3 grade Celsius, a anunţat luni Institutul meteorologic norvegian.

”Aeroportul din Svalbard a înregistrat pentru prima dată peste 20 de grade în august”, a declarat Institutul meteorologic norvegian pe reţeaua de socializare X, potrivit AFP.

Recordul precedent corespunzător unei luni august măsurat la aeroportul din Svalbard datează din 31 august 1997, când au fost înregistrate 18,1 grade Celsius.

ADVERTISING

Recordul absolut de temperatură pe insula Svalbar datează din 25 iulie 2020, când au fost înregistrate 21,7 grade Celsius pe aeroport, valoare care a doborât precedentul record, din 1979.

Svalbard, cunoscut şi sub denumirea de Spitzberg, este un arhipelag situat în Oceanul Arctic, la o distanţă de o mie de kilometri de Polul Nord.

Temperaturile medii înregistrate pe aeroportul din Svalbard în luna august sunt cuprinse între 6 şi 9 grade Celsius.

Arctica este afectată de un fenomen denumit ”amplificare arctică”, ce face ca această regiune să se încălzească mai rapid decât zonele de la latitudini medii, de patru ori mai rapid decât media mondială, potrivit unui studiu de referinţă.

ADVERTISING

Potrivit raportului oficial norvegian ''Clima în Svalbard 2100'', publicat în 2019, temperatura medie în Svalbard în perioada 2070-2100 ar creşte cu 7 până la 10 grade în comparaţie cu perioada 1970-2000, în funcţie de nivelul emisiilor cauzate de om în deceniile care vor urma.

La Longyearbyen, capitala administrativă a arhipelagului Svalbard, unde se află aeroportul, creşterea temperaturii anuale medii în ultimii 118 ani este de ''trei ori mai mare decât încălzirea climatică globală estimată pentru aceeaşi perioadă'', potrivit aeroportului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇