Temperatura record de 52,3°C, înregistrată la New Delhi, ar putea fi o eroare

Temperatura record de 52,3°C, înregistrată la New Delhi, ar putea fi o eroare
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Un nou record naţional de temperatură a fost înregistrat miercuri la New Delhi, autorităţile indiene anunţând o temperatură de 52,9°C.

Acest nou record de temperatură a fost înregistrat, miercuri după-amiaza, la marginea oraşului New Delhi, la Mungeshpur, de către serviciul meteorologic indian şi depăşeşte cu peste 1 grad precedentul record naţional care a fost înregistrat în deşertul Rajasthan, transmite AFP.

Meteorologii indieni au semnalat deja temperaturi record pentru regiunea New Delhi, marţi, când s-au înregistrat 49,9°C.

ADVERTISING

Totuşi, serviciul meteorologic indian a comunicat că temperatura record de 52,9 grade Celsius ar putea fi rezultatul unei erori al unui instrument de măsură.

Staţia meteorologică din Mungeshpur, situată la marginea oraşului New Delhi, "a semnalat o temperatură de 52,9 grade Celsius, o anomalie în raport cu înregistrările altor staţii meteorologice", a indicat Departamentul meteorologic al Indiei, într-un comunicat.

"Acest lucru ar putea fi cauzat de o eroare la nivelul unui instrument de măsură sau de un alt factor local", mai precizează serviciul meteorologic indian, adăugând că examinează datele şi instrumentele folosite pentru obţinerea lor.

ADVERTISING

Cod roşu de caniculă şi penurie de apă

Autorităţile locale au emis cod roşu de alertă pentru cei peste 30 de milioane de locuitori din New Delhi.

Temperaturile caniculare sunt frecvente în India pe perioada verii, dar, potrivit cercetătorilor, schimbările climatice determină valuri de căldură mai prelungite, mai frecvente şi mai intense.

Autorităţile din New Delhi au avertizat totodată asupra riscului unei penurii de apă în perioadele în care rezidenţii suferă de pe urma caniculei. Întreruperi în aprovizionarea cu apă curentă s-au produs deja în anumite zone.

ADVERTISING

Ministrul Apelor, Atishi Marlena, a lansat un apel la ''o responsabilitate colectivă'' a locuitorilor, care trebuie să înceteze să mai irosească apă, a relatat miercuri publicaţia Times of India.

''Pentru rezolvarea problemei penuriei de apă, am luat o serie de măsuri precum reducerea aprovizionării cu apă de la de două ori pe zi la o dată pe zi în numeroase regiuni'', a declarat Atishi Marlena, potrivit Indian Express.

''Apa economisită astfel va fi raţionalizată şi distribuită în zone care se confruntă cu penuria de apă şi unde aprovizionarea nu se face decât 15-20 de minute pe zi'', a adăugat ea.

Valul de căldură care afectează centrul şi nord-vestul Indiei "se va atenua progresiv" începând de joi, conform meteorologilor.

În acelaşi timp, statele Bengalul de Vest şi Mizoram, situate în nord-vestul ţării, au fost lovite de vânturi violente şi ploi torenţiale odată cu sosirea puternicului ciclon Remal, care a devastat duminică India şi Bangladeshul, provocând moartea a peste 38 de persoane.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇