Avertizare de caniculă în Finlanda, în premieră pentru luna mai. Oamenii încep să aibă probleme de sănătate

Avertizare de caniculă în Finlanda, în premieră pentru luna mai. Oamenii încep să aibă probleme de sănătate
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Luna mai a fost neobișnuit de călduroasă, în Finlanda, cu temperaturi ce au depăşit valoarea de 25 de grade Celsius, un record pentru această ţară, a anunţat luni institutul finlandez de meteorologie.

O avertizare a fost emisă pentru perioada cuprinsă între zilele de marţi şi vineri, valabilă pentru mare parte a teritoriului Finlandei, fiind prognozate maxime de peste 27 de grade Celsius, informează AFP.

„Este probabil prima dată când emitem o avertizare de caniculă în luna mai", a declarat Iiris Viljamaa de la Institutul Finlandez de Meteorologie, precizând că o astfel de alertă se emite de obicei cel mai devreme în luna iunie.

ADVERTISING

Schimbările climatice induse de om vor duce la valuri de căldură mai frecvente, mai îndelungate şi mai intense, avertizează în mod regulat unii oamenii de ştiinţă.

„Clima finlandeză a cunoscut întotdeauna schimbări meteorologice, însă astăzi schimbările climatice întăresc acest tip de fenomene", a spus meteorologul Leena Laakso.

Valorile actuale sunt cu aproximativ 10 grade Celsius peste temperaturile medii normale în luna mai, a adăugat ea.

Avertizarea de caniculă se adresează populaţiilor vulnerabile, precum bătrânii, copiii sau persoanele bolnave, sfătuite să se protejeze de căldură, conform unui comunicat emis de Institutul de Sănătate din Finlanda.

ADVERTISING

„În Finlanda, suntem obişnuiţi cu vremea răcoroasă, iar populaţia începe deja să aibă probleme de sănătate asociate direct cu acest tip de vreme", a declarat Viljamma.

Luni, temperaturile au oscilat între 24 şi 28 de grade Celsius ca urmare a unui sistem de înaltă presiune, combinat cu un val de aer cald, uscat, venit dinspre sud.

Oraşul Salo, situat în sud-vestul Finlandei, a înregistrat sâmbătă 28,8 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură consemnată până acum în acest an.

Mercurul din termometre se va menţine la aceste niveluri până la sfârşitul lunii, potrivit meteorologilor. După ziua de duminică, se prognozează o răcire a vremii şi o revenire a precipitaţiilor mult aşteptate în natură şi pe câmpurile predispuse la secetă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇