Dacă plantăm copaci în locuri nepotrivite riscăm să încălzim și mai tare planeta - studiu

Dacă plantăm copaci în locuri nepotrivite riscăm să încălzim și mai tare planeta - studiu

Să plantăm cât mai mulți copaci este o acțiune considerată ca fiind o metodă eficientă și relativ simplă de a lupta cu încălzirea globală.

Însă nu trebuie făcut acest lucru oricum, atrage atenția un nou studiu, pentru că riscăm să înrăutățim, de fapt, situația.

Pentru studiul publicat în Nature Communications au fost fost folosite hărți actualizate care le-au permis autorilor să cerceteze atât beneficiile, cât și dezavantajele plantării de noi arbori, scrie Euronews.

Oamenii de știință au constatat că atunci când există prea mulți copaci într-o singură zonă, suprafața terestră reflectă în mai mică măsură radiația și, în schimb, planeta absoarbe mai multă căldură. Capacitatea unei suprafețe de a reflecta radiația solară este cunoscută ca albedo. Suprafețele deschise la culoare reflectă o cantitate mare de radiație, ceea ce înseamnă că au un albedo ridicat.

ADVERTISING

Albedo este cel mai ridicat în regiunile înghețate ale planetei, cu gheață și zăpadă neatinsă, și este mai scăzut în regiunile păduroase, care sunt de obicei mai întunecate.

Cu ajutorul hărților folosite, cercetătorii au identificat și locurile în care ar trebuie să fie plantați copaci pentru un impact pozitiv maxim asupra climei, ceea ce este important de știut în contextul în care multe țări s-au angajat să planteze miliarde de copaci pentru a combate încălzirea globală.

De exemplu, regiuni tropicale ca bazinul Amazonului și bazinul râului Congo sunt ideale pentru reîmpădurire, datorită capacității ridicate de stocare a dioxidului de carbon și a modificărilor reduse în ceea ce privește albedo. În schimb, plantarea de copaci în pajiști și savane temperate poate avea efectul opus.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇