O nouă alertă ANM: După caniculă, vin vijelii. Ce ne așteaptă de luni

O nouă alertă ANM: După caniculă, vin vijelii. Ce ne așteaptă de luni

Mai multe alerte meteo au fost emise, duminică, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Duminică, vremea se schimbă și după caniculă, în mare parte din țară vom avea instabilitate atmosferică accentuată. Și în București, instabilitatea atmosferică se va simți seara și peste noapte. De luni, însă, revin temperaturile ridicate.

Caniculă și disconfort termic accentuat

Pentru duminică, 24 iulie, începând cu ora 10:30, avem un cod galben și unul portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat.

Codul portocaliu este valabil pentru 16 județe din sudul țării (vezi harta). Potrivit ANM, în aceste județe din Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei, valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38...41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, având în vedere că indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISING

Codul galben este prezent duminică în județe din regiunile sudice și local în cele vestice, centrale și estice. Aici, temperaturile maxime se vor situa între 34 și 37 de grade, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

cod-canicula-24

De după amiază se schimbă vremea

De astăzi după prânz, însă, vremea se schimbă în mare parte din țară și avem cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică și vijelii.

Codul galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabil de duminică, 24 iulie, ora 12:00 până luni, 25 iulie, ora 06:00. În acest interval, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55...75 km/h), grindină, descărcări electrice și izolat averse torenţiale. Noaptea aceste fenomene se vor restrânge spre sud-estul teritoriului.

ADVERTISING

Codul portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice este valabil în intervalul duminică, 24 iulie, de la ora 14:00 la ora 23:00 în majoritatea județelor (vezi harta de mai jos). ANM informează că local în Transilvania, Moldova, iar mai ales spre seară și la începutul nopții în regiunile sudice vor fi perioade cu vijelii puternice (rafale de peste 90 km/h), frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp, iar în zonele montane izolat 40...50 l/mp.

cod-portocaliu

De luni se întoarce canicula

Pentru săptămâna viitoare, de luni până joi, au fost emise un cod galben și unul portocaliu de caniculă și disconfort termic ridicat.

ADVERTISING

Codul galben va fi valabil în 23 de județe (vezi harta de mai jos). ANM informează că în intervalul menționat valul de căldură va persista luni (25 iulie) în jumătatea de sud-vest, iar apoi se va extinde din nou în cea mai mare parte a țării. În special în regiunile vestice și sudice disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

Codul portocaliu este valabil pentru marți, 26 iulie, în județe din vestul și sudul țării. Potrivit ANM, marți (26 iulie) în Banat, Crișana, Oltenia și local în Muntenia și vestul Transilvaniei și al Maramureșului, valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37...40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

cod-marti

Valul de căldură va continua și în următoarea perioadă, precizează ANM.

Prognoză pentru București

Duminică seara și în noaptea de duminică spre luni vor fi vijelii și averse în Capitală, iar de luni dimineața revine canicula, se arată în prognoza specială pentru București, emisă de ANM și citată de Mediafax.

Duminică, valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă va fi de 39-40 de grade, iar cea minimă de 19-21 de grade.

În seara zilei de duminică se vor semnala intensificări ale vântului și posibil vijelie, iar noaptea va crește probabilitatea de apariție a fenomenelor specifice instabilității atmosferice (intensificări ale vântului, descărcări electrice și averse).

Potrivit meteorologilor, de luni, valul de căldură va persista, iar de marți se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 35-39 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 18-21 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇