Nicio zi fără coduri de caniculă și furtuni: De joi se strică vremea în toată țara

Nicio zi fără coduri de caniculă și furtuni: De joi se strică vremea în toată țara

Nici miercuri nu scăpăm de avertizările meteorologice.

ANM anunță un cod galben de disconfort termic ridicat pentru zilele de 4 și 5 august, care va afecta sudul țării. Joi, temperaturile ajung și la 39 de grade!

„În sudul și sud-estul țării, disconfortul termic se va accentua și local va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Miercuri (4 august) temperaturile maxime se vor situa între 32 și 36 de grade, iar joi (5 august) între 34 și 39 de grade. Minimele termice, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade”.

harta-1-2

Apoi, azi, de la ora 12 intră în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Acesta expiră joi dimineața, la ora 6, vizate fiind zone din estul și sud-estul țării.

ADVERTISING

Astfel, în Moldova, în cea mai mare parte a Munteniei și local la munte și în Dobrogea, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25...45 l/mp, potrivit ANM.

harta-doi

Joi se strică vremea în toată țara

În fine, de joi, de la ora 12 intră în vigoare și o informare meteorologică de  instabilitate atmosferică accentuată care va afecta întreaga țară.

Aceasta expiră abia sâmbătă dimineața, 7 august, la ora 10.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantităţile de apă vor depăși pe intervale scurte sau prin acumulare 20...40 l/mp și izolat 50...60 l/mp”

.

harta-3-1
Imagini: Capturi ANM

Căldură mare în Capitală

Potrivit prognozei speciale pentru București, actualizată astăzi, va fi mare căldură în Capitală în următoarele zile.

Miercuri, vremea va fi călduroasă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISING

Temperatura maximă ajunge la 33 de grade și sunt posibile ploi spre după-amiază.

Joi, vremea va deveni caniculară, iar disconfortul termic se va accentua. Maxima va ajunge și la 37 de grade Celsius, dar „cerul va fi variabil, cu dezvoltări noroase convective mai ales în orele serii, ce vor determina intensificări ale vântului, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și posibil vijelie și grindină”.

Vineri se răcorește, iar temperaturile scad brusc, maxima urmând să ajungă la 30-31 de grade.

„Valorile termice vor scădea semnificativ, iar temporar înnorările vor fi accentuate. Mai ales în cursul zilei vor fi averse, descărcări electrice şi posibil intensificări de scurtă durată ale vântului”, conform ANM.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇