Dimineți friguroase, ninsori la munte - Vremea în săptămâna 19–25 septembrie

Dimineți friguroase, ninsori la munte - Vremea în săptămâna 19–25 septembrie

Toamna autentică își intră în drepturi și aduce cu sine dimineți reci, cu minime ce coboară și spre 3 – 4 grade prin depresiuni (valori negative la munte). Avem parte și de precipitații, iar la munte vor continua ninsorile.

Context sinoptic

Ne așteaptă o săptămână care, deși o începem tot cu un regim de presiune scăzută, începând de marți și până la finalul săptămânii ne vom afla în sfera de influență a dorsalei Anticiclonului Azoric și a unui regim de presiune ridicată.

La nivelul troposferei medii și înalte nu vor lipsi nucleele reci în altitudine care vor favoriza apariția liniilor de convergență, mai ales în primele două zile.

ADVERTISING

În ceea ce privește masele de aer, întreaga Europa va fi sub stăpânirea unei mase de aer polar arctic marin, care va menține temperaturile sub normalul perioadei, chiar cu valori și cu 6 – 8 grade mai scăzute (la 850 hPa). Abia de la finalul intervalului de prognoză se întrevede o încălzire, pe un transport atlantic de aer cald.

Temperaturi minime

Dimineața zilei de luni aduce temperaturi ușor negative pe crestele montane (0 spre –2 grade), 2 – 4 grade în restul zonelor montane, respectiv 7 – 9 grade în cea mai mare parte a țării. Valori mai ridicate sunt posibile prin Muntenia, Banat, Dobrogea și sudul Moldovei (10 – 12 grade).

ADVERTISING

Marți, singurele modificări în ceea ce privește minimele sunt reprezentate de încă un grad, două pe care le primesc în plus cei din estul Munteniei, Dobrogea, unde se pot atinge minime și de 13 grade.

Dimineața zilei de miercuri se anunță una rece, cu temperaturi care abia mai ajung la 7 – 8 grade, iar la munte avem parte de temperaturi negative, care pot coborî, pe creste, până spre –2, –4 grade.

Minimele de joi dimineața ajung din nou pe la 10 – 12 grade prin Muntenia, Dobrogea, în timp ce prin zonele deluroase ale Moldovei, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia nu depășim 6 – 8 grade.

ADVERTISING

Și cam așa se vor păstra lucrurile și în diminețile de weekend, de vineri până duminică, cu valori spre 11 – 12 grade doar sud-estul Munteniei și Dobrogea, posibil, izolat și prin vestul Banatului, în rest nu mai mult de 7 – 9 grade.

Temperaturi maxime

Din punct de vedere al regimului termic diurn, săptămâna care urmează va aduce temperaturi care nu vor oscila foarte mult de la o zi la alta, de la o regiune la alta: 18 – 20 de grade prin Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, respectiv 13 – 15 grade prin restul regiunilor, cu valori de 9 – 10 grade la munte (2- 4 grade pe creste).

Abia duminică vom avea parte de o încălzire evidentă în toată țara, cu valori de 20 – 22 de grade, iar prin sudul extrem al Olteniei și Munteniei chiar spre 24 – 25 de grade.

Precipitații

Odată cu orele dimineții, un nou front de precipitații pătrunde prin vestul țării iar până la orele amiezii avem parte de ploi în tot Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane. Pe crestele montane rămân condiții de lapoviță și ninsoare.

La finalul zilei ploile ajung și prin Oltenia, Muntenia, Moldova. Cantități mai importante se pot acumula în zonele montane și prin SV Olteniei (10 – 15, 20 de l/mp).

Pe timpul nopții de luni spre marți ploile continuă prin Muntenia, Moldova, Dobrogea, zonele montane (aici avem condiții de lapoviță și ninsori), dar și prin Transilvania. Pe parcursul zilei avem din nou parte de ploi prin vestul, centrul și nordul țării, izolat și prin Muntenia, iar la munte vor continua ninsorile. Seara precipitațiile mai sunt posibile doar prin zonele montane, Crișana și nordul Moldovei.

Și miercuri precipitațiile preferă tot Banatul, Crișana, Maramureșul Moldova, Transilvania (ploi), zonele montane (ploi, lapoviță și ninsori). Seara, ploi, însoțite și de fenomene electrice, sunt posibile inclusiv prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea. Din nou, cantitățile cele mai importante se pot acumula prin Banat, Meridionali și Apuseni (10 – 15, izolat 20 de l/mp).

Joi și vineri condițiile de precipitații slabe sunt prezente la nivelul întregii țări, pentru ca weekendul să aducă zile fără ploi la nivelul întregii țări.

În ceea ce privește cantitățile totale așteptate, acestea se vor apropia de un 30 – 40 de l prin zone montane (prin Apuseni și nordul Maramureșului chiar spre 60 – 70 de l/mp). Prin Banat, Crișana, bună parte din Transilvania, nordul Moldovei se pot strânge 15 – 20 de l/mp pentru ca în restul țării să nu avem mai mult de 5 – 7 l/mp (în estul Munteniei și prin Dobrogea chiar și mai puțin de atât).

A venit momentul să vorbim și despre ninsori. Doar pe crestele montane, momentan, dar, da, săptămâna care urmează aduce ninsori care vor lăsa în urma lor și un strat efemer de zăpadă.

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇