Iohannis a întrebat Guvernul cum vom trece iarna. Spune că nu se va face frigul ca pe vremuri

Iohannis a întrebat Guvernul cum vom trece iarna. Spune că nu se va face frigul ca pe vremuri

Președintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri despre criza energetică și măsurile luate de guvern pentru a trece peste iarnă.

Jurnaliștii au profitat de conferința pe care șeful statului a susținut-o alături de președintele Ungariei Katalin Novak, pentru a obține de la el o reacție la ordonanța adoptată de Guvern în domeniul energiei, criticată de specialiști și mediul de afaceri.

Iohannis a reiterat că singurul vinovat de criza energiei este Vladimir Putin: „Criza energetică este urmare a războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei, nu este o problemă care a fost creată în România pentru români și nu este o problemă creată în Europa pentru europeni”.

ADVERTISING

Despre ordonanță, șeful statului a spus că a observat că „a făcut rumoare”, dar spune că a fost asigurat de Guvern că totul este în ordine pentru ca România să treacă cu bine peste iarnă.

„Toate demersurile și ordonanțele care s-au dat în acest domeniu au fost construite în așa fel încât, sigur, să sprijine sectorul producției și distribuției, dar prioritar să fie protejați oamenii de creșteri exacerbate ale prețurilor, și acest lucru se întâmplă.

Și ultima ordonanță, ați văzut, care a creat o oarecare rumoare în piață, protejează cetățenii români. În același timp, este gândită pentru a crea o echilibrare în piață, fiindcă, trebuie să recunoaștem, unii au făcut profituri uriașe în criza energetică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și atunci, întrebarea mea următoare și discuția următoare cu premierul și cu ministrul Energiei a fost cum vom trece iarna?. Amândoi m-au asigurat că România a luat măsurile necesare, a generat rezervele necesare de gaz pentru a putea trece România prin iarnă. Acesta este răspunsul pe care l-am primit și pe care pot să vi-l dau”, a mai spus Iohannis.

Referitor la recomandările de economisire a energiei, șeful statului le consideră utile, însă a asigurat că nu propune nimeni să se facă frigul, ca pe vremuri, în instituții și în case.

ADVERTISING

„Apropo, cu economisirea energiei – recomandarea mi se pare în regulă. Putem să constatăm noi la tot pasul că încă mai există instituții și oameni care irosesc energia pur și simplu, ceea ce nu este foarte înțelept în condițiile în care energia este foarte scumpă și probabil la mare căutare în această iarnă.

Însă haideți să nu înțelegem greșit: nu dorește nimeni să avem instituții în care se stă pe frig, ca acum mulți ani – unii dintre noi ne amintim cum a fost să mergem în clasă cu mănuși – și nu își dorește nimeni ca românii să stea acasă și să tremure de frig. Însă acolo unde se poate face economie, este înțelept, este bine și este corect să se facă”, a conchis Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇