Președintele Klaus Iohannis a primit-o miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Katalin Novak, omologul său din Ungaria.
Este prima întâlnire la acest nivel la București din 2010 încoace și a avut loc într-un context tensionat creat de declarațiile făcute de Viktor Orban la Băile Tușnad, catalogate drept rasiste pe întreg mapamondul.
Cei doi șefi de stat au vorbit despre crizele energetică și de securitate cu care se confruntă Europa, dar și despre tensiunile dintre Budapesta și București.
Proiectele Ungariei în România, doar cu acordul Bucureștiului
Șeful statului a insistat că drepturile minorității maghiare nu doar că sunt respectate, dar chiar reprezentate la nivel guvernamental, prin posturile ocupate în Executiv de liderii UDMR.
În plus, el a spus că a convenit împreuna cu Novak că e bine ca etnicii maghiari „să folosească și limba română”, dar a subliniat și că orice proiecte ale Ungariei în România trebuie să fie realizat în urma unui acord cu statul român, făcând referire la finanțările controversate despre care presa a scris în ultimul timp.
„Este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România doar în urma unui acord al României, să nu fie discriminatorii pe baza etniei şi să fie conform dreptului român, european şi internaţional", a spus Iohannis.
Tensiuni umflate politic
În rest, președintele român a minimizat orice fel de tensiune, susținând că sunt doar teme artificiale folosite la nivel politic în scop electoral.
„Și aici, și dincolo, există politicieni care vor să se profileze exacerbând tensiunile interetnice. Este regretabil, dar nu putem să ignorăm acest lucru. Și atunci, acești politicieni, care vor să se profileze ei - să nu creadă cineva că ei caută binele unei minorități – vin cu argumente care nu pot fi împărtășite de noi.
Credem că, discutând despre problemele care apar, ascultându-ne reciproc, putem să eliminăm foarte mult din această tensiune. Majoritatea temelor, trebuie să o recunoaștem, sunt artificiale, sunt aduse în discuție și umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergențe existente pentru a se autopromova”, a spus Iohannis, întrebat de retorica liderilor UDMR din România, dar și a unor politicieni de la Budapesta.
Un nou capitol în relațiile română-ungare
Despre tensiuni a vorbit și Novak în conferința comună, spunând că, prin relația de vecinătate, Ungaria și România trebuie să aibă o relație funcțională.
„Suntem ţări vecine, de aceea avem nevoie ca relaţia dintre Ungaria şi România să funcţioneze. Amândoi vom lucra în acest sens şi în anii care urmează. Am convenit de asemenea că noi dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm.
Nu o să fim de acord în toate cele - nici până acum nu am fost de acord în toate - dar cel mai important lucru este să putem discuta şi să ne ascultăm reciproc şi poate atunci putem înţelege punctul de vedere al celuilalt, chiar dacă interesele nu sunt identice şi acordul nu este identic în absolut toate domeniile", a spus Katalin Novak.
Ea a subliniat și importanța vizitei sale, considerând că este un nou capitol în relațiile bilaterale.
„Am profitat de ocazie, deoarece de 12 ani nu a vizitat niciun preşedinte al Ungariei România. Pot să spun că am deschis un capitol nou în colaborarea noastră cu vizita mea oficială la Bucureşti, la invitaţia domnului preşedinte. Totodată, l-am invitat şi eu pe dânsul la Budapesta şi am convenit că în curând va onora această posibilitate de vizită oficială la Budapesta", a precizat Katalin Novak.