Cod galben și portocaliu de caniculă, averse și grindină, până sâmbătă. Apoi intră în vigoare o informare meteo, valabilă până luni

Cod galben și portocaliu de caniculă, averse și grindină, până sâmbătă. Apoi intră în vigoare o informare meteo, valabilă până luni

Meteorologii au emis vineri o atenționare de tip cod galben de caniculă și alte două avertizări (cod galben și cod portocaliu) de ploi torențiale, vijelii, grindină și descărcări electrice.

De sâmbătă intră în vigoare o informare meteo valabilă până luni în toată țara.

Codul galben de caniculă este valabil vineri, între orele 12:00 – 20:00.

În această perioadă, disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a Munteniei, în vestul Dobrogei, local în Moldova și estul Olteniei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent în jurul pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISING

Se vor înregistra temperaturi maxime de până la 35…36 de grade.

cod-galben-1
Foto: ANM

Nu scăpam nici de ploi. La ora 10:30 a intrat în vigoare o avertizare cod galben de ploi torențiale, valabilă până sâmbătă la ora 6:00.

În intervalul menționat, în regiunile intracarpatice, sud-vestice, zonele montane, iar îndeosebi spre seară și noaptea și în cele nord-estice, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii.
Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

ADVERTISING

În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei e cod portocaliu de vijelii, de vineri, ora 12:00, până sâmbătă, ora 02:00.

Vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 80…90 km/h), vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

cod-portocaliu
Foto: ANM

Informare meteo de caniculă, averse, vijelii și grindină

După expirarea acestor coduri, intră în vigoare o informare meteo pentru toată țara, valabilă de vineri, ora 11:00, până luni, ora 10:00.

ADVERTISING

În regiunile sud-estice vremea va fi caniculară, disconfortul termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade.

În restul teritoriului, mai ales în cursul după-amiezilor și la începutul nopților, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 40 l/mp.

info-meteo
Foto: ANM

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇