Un râu s-a umplut de cocaina si ecstasy, după ce participanții la un mare festival au urinat masiv în natură

Un râu s-a umplut de cocaina si ecstasy,  după ce participanții la un mare festival au urinat masiv în natură

O serie de specii de vietăți marine, printre care și țiparii protejați prin lege în Marea Britanie, sunt în pericol dupa ce râul care trece pe lânga locul unde se ţine festivalul Glastonbury s-a umplut de cocaina si Ecstasy (substanța MDMA) de la urinatul participantilor.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Bangor din Wales și publicat în revista Environmental Research a descoperit cantități mari de cocaină și MDSMA în râul Whitelake, care trece pe lângă Worthy Farm, unde are loc festivalul de muzică la care se adună, de obicei, peste 200.000 de participanți.

Studiul a demonstrat o creștere a concentrației de MDMA de patru ori în săptămâna de după festivalul din 2019, în timp ce concentrația de cocaină a atins niveluri care -s-a demonstrat- afectează ciclul vieții țiparului european, care trăiește în acel râu și care este pus în pericol, relatează CNN.

ADVERTISING

Christian Dunn, profesor în știința zonelor umede la Universitatea Bangor, care a și condus studiul, a declarat pentru CNN că nivelurile de droguri în apă au fost suficient de mari ca să se încadreze în definiția de potențial ”pericol pentru mediu”, chiar dacă valorile au început să scadă destul de rapid după ce festivalul s-a încheiat.

Dunn a colaborat la acest studiu cu cei de la Centrul pentru Biotehnologia Mediului pentru a măsura nivelurile de droguri ilegale din râu înainte, în timpul și după festivalul Glastonbury din 2019.

Concluzia cercetătorilor este că nivelul de droguri din apă a crescut din cauza participanților care au urinat în natură, ceea ce a condus la transferul chimicalelor în apă - un lucru care se petrece rapid în condiții de climă umedă.

ADVERTISING

”Această concluzie subliniază că urinatul în public trebuie să înceteze. Nu doar din cauza poluanților tradiționali, cu care ne-am obișnuit, ci și din cauza acestor tipuri de poluanți, despre impactul cărora abia acum devenim conștienți: deșeuri farmaceutice, deșeuri provenite de la droguri ilicite. Acestea sunt importante”, spune Dunn.

Cercetătorul recunoaște, însă, ca trebuie studiate în continuare efectele drogurilor ilegale în ecosisteme și oferă și o soluție de moment pentru protejarea vietăților sălbatice, sub forma unor bariere de stuf care să filtreze factorii de poluare care ajung în râu.

ADVERTISING

Cercetătorii au analizat și apele din râul Redlake din apropiere, dar nu au observat schimbări semnificative ale concentrației de droguri, ceea ce i-a determinat să concluzioneze că festivalul a fost direct responsabil pentru situația din râul Whitelake.

Organizatorii Glastonbury Festival au declarat pentru CNN că au realizat o analiză a unei mostre de apă împreună cu Agenția de Mediu în 2019 și că nu au existat motive de îngrijorare.

Cu toate acestea, cercetătorul Dunn explică totuși că Agenția de Mediu caută în general să monitorizeze cantitatea de amoniac și nitrați și alte tipuri de poluanți, mai degrabă decât droguri.

”Vom continua să descurajăm urinatul în natură la festivalurile viitoare. De asemenea, nu găsim nicio scuză pentru utilizarea drogurilor la Glastonbury”, spun organizatorii festivalului, care promit că vor coopera cu cercetătorii pentru a înțelege rezultatele studiului și pentru a urma recomandările.

O.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇