Povestea cabanei din două ţări: Topirea gheţarilor redesenează o graniţă din Alpi

Povestea cabanei din două ţări: Topirea gheţarilor redesenează o graniţă din Alpi

Un refugiu a fost construit pe vârful unui munte din Italia. Consecinţele schimbărilor climatice au deplasat însă frontiera pe gheţarul din zonă şi două treimi din cabana de la 3.480 de metri se află în prezent în Elveţia.

De aici au pornit ani întregi de negocieri între cele două state, timp în care cabana nu a putut fi renovată, pentru că nu se ştia cine dă autorizaţia de construcţie.

Şi asta în condiţiile în care refugiul Guide del Cervino este unul dintre cele mai apreciate de pasionaţii sporturilor de iarnă, pentru că oferă cazare şi mâncare turiştilor sosiţi în Alpi, în regiunea Zermatt-Cervinia.

ADVERTISING

Până la urmă, după intense negocieri diplomatice timp de peste trei ani, italienii şi elveţienii au căzut la compromis, dar detaliile lui rămân secrete oficial.

"Am împărţit-o jumătate-jumătate", a declarat pentru AFP directorul departamentului pentru controlul frontierei naţionale elveţiene, Alain Wicht, care a participat la negocieri.

Misteriosul conţinut al acordului negociat la Florenţa nu va fi dezvăluit decât după aprobarea sa de autorităţile din ambele state. Pentru partea elveţiană, subiectul nu va putea fi prezentat în faţa Consiliului Federal decât în 2023, cel mai devreme.

ADVERTISING

Cum a ajuns graniţa să treacă prin cabană?

Pe gheţarii din Alpi, frontiera italo-elveţiană urmează linia de separare a apelor, a căror scurgere spre nord marchează teritoriul elveţian, iar cea spre sud, Italia.

Acea linie a fost modificată de topirea gheţarului Theodule, care, pierzând aproape un sfert din masa lui între 1973 şi 2010, a lăsat loc stâncilor, forţându-i pe cei doi vecini să îşi redeseneze frontiera pe o distanţă de zeci de metri.

Deşi astfel de ajustări sunt frecvente, ele se rezolvă în general comparând măsurătorile realizate de echipe trimise de ambele ţări, fără o intervenţie politică.

"Trebuie să ştiţi că de cele mai multe ori este vorba despre terenuri cu valoare mică. Însă acesta este singurul loc în care, dintr-o dată, am descoperit că se afla o cabană", oferind astfel "o valoare economică" terenului care reprezenta obiectul disputei, spune Alain Wicht.

ADVERTISING

Renovarea refugiului stă pe loc

Administratorul refugiului, Lucio Trucco, a fost informat că acea cabană va rămâne pe sol italian.

Deocamdată, pe hărţile elveţiene, frontiera din jurul acestui refugiu montan rămâne marcată prin puncte de suspensie.

"Refugiul rămâne italian, pentru că a fost mereu italian. Meniul este italian, vinul este italian, taxele sunt italiene", a declarat cabanierul.

Anii de negocieri au întârziat însă renovarea cabanei, pentru că niciunul dintre satele situate în ambele părţi ale frontierei nu a putut să emită autorizaţii de construcţie.

Lucrările nu vor fi terminate înainte de deschiderea unui nou teleferic (în 2023), ce va permite accesul la Petit Cervin (Klein Matterhorn), unul dintre cele mai înalte domenii schiabile din Europa (3.883 de metri), în urma unei investiţii estimate la 45,8 milioane de euro.

"Schiem la soare, la căldură, fără să ne fie frig la picioare"

În contextul în care anumite staţiuni montane se pregătesc să pună capăt practicării schiului alpin din cauza schimbărilor climatice, regiunea Zermatt-Cervinia menţine în viaţă aceste activităţi, chiar dacă ele contribuie la topirea gheţarului.

"Tocmai de aceea, trebuie să valorificăm zona de aici, pentru că ea va fi cu siguranţă ultima care va 'muri'", a declarat Lucio Trucco.

"Schiem la soare, la căldură, fără să ne fie frig la picioare şi, totuşi, pe o zăpadă care este încă bună", a adăugat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇