Țara din Europa în care serverele consumă curent cât toate locuințele la un loc

Țara din Europa în care serverele consumă curent cât toate locuințele la un loc

Consumul de curent este în creștere într-un stat european, iar mare parte este din cauza numeroaselor centre de date pe care le găzduiește.

Centrele uriașe de date care găzduiesc serverele unor companii importante au folosit aproape o cincime din energia electrică a Irlandei în 2022. Adică atât cât au consumat toate locuințele din această țară în aceeași perioadă.

Datele publicate de Biroul de statistică din Irlanda indică o creștere de 31% a consumului de energie electrică în comparație cu anul 2021 și o creștere de aproape 400% din 2015.

ADVERTISING

Consumul de energie electrică al centrelor de date a crescut de la 5% în 2015 la 18% în 2022, relatează Euronews.

Vestea proastă este că această tendință nu se va schimba curând. La începutul anului, Amazon a anunțat planul de a construi trei centre noi în capitala Irlandei, Dublin.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit Irish Times, în această țară există peste 75 de centre de date. Încă opt sunt în curs de construire, iar 30 se află în faza de proiect.

Irlanda găzduiește operațiunile unor giganți tehnologici precum Meta și Microsoft. Companiile sunt atrase aici de nivelul redus de taxare, de 12%, de forța de muncă instruită și de accesul la piața comună a Uniunii Europene, astfel că această țară deține acum un număr ridicat de centre de date comparativ cu mărimea populației și cu consumul de energie electrică.

ADVERTISING

Grupurile de mediu susțin, însă, că înmulțirea acestor centre e incompatibilă cu obligațiile climatice asumate de Irlanda, care își propune să obțină 80% din energie din surse regenerabile și să reducă cu 75% emisiile de carbon din sectorul energetic.

Agenția Mediului a anunțat în această lună că Irlanda va rata obiectivele climatice asumate. Instituția a adăugat că sectorul energetic este pe cale să rateze atât obiectivele de emisii pentru 2025, cât și pentru 2030.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇