Prima grevă din Marea Britanie la Amazon: Angajații spun că până și timpul petrecut la toaletă este cronometrat

Prima grevă din Marea Britanie la Amazon: Angajații spun că până și timpul petrecut la toaletă este cronometrat

Și roboții sunt tratați mai bine, reclamă angajații de la un depozit Amazon din Anglia care organizează o grevă din cauza condițiilor grele de muncă.

Aproximativ 300 din cei 1.500 de angajați au ieșit în stradă la depozitul Amazon din Coventry, a anunțat sindicatul GMB. Ei sunt nemulțumiți de creșterea salarială „derizorie” de 5%, relatează BBC.

Angajații s-au plâns de condițiile de muncă "severe", susținând că sunt constant monitorizați și mustrați pentru "timpii morți" care durează doar câteva minute.

Darren Westwood și Garfield Hilton, angajați la Amazon și membri ai sindicatului GMB, au declarat că roboții din depozit sunt tratați mai bine decât angajații și au povestit că și un drum până la toaletă poate atrage întrebări din partea managerilor.

ADVERTISING

"Treaba cu oprirea lucrului este că vor să știe de ce. Așa că, dacă timpul depășește câteva minute, ei pot vedea acest lucru în sistem. Te iau la întrebări, 'ce-ai făcut?'", a spus Hilton.

Bărbatul, care suferă de diabet, susţine că nu este mereu posibil să găsească o toaletă apropiată în clădire și că timpul scurs pentru a găsi una și întoarcerea la muncă poate dura până la 15 minute.

Muncitorii au ajuns ca niște stafii

Hilton acuză managerii că urmăresc performanțele angajaților, iar timpul care nu este petrecut scanând produse se acumulează.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Lucrătorii din depozitul Coventry scanează produsele din stoc care sunt trimise către centrele de livrare Amazon pentru a fi livrate consumatorilor. Dar în loc să scaneze, lucrătorilor li se cere deseori să mute paleții de marfă. "Deci, atunci când există probleme cu un palet sau o cutie, acel timp se va acumula. Tehnic vorbind, poate dura și până la 30 de minute. Managerii vin jos și zic 'azi ai 34 de minute de timp mort. Ce-ai făcut?'", relatează Westwood.

Un purtător de cuvânt al Amazon a explicat că performanța angajaților este măsurată cât timp aceștia se află la punctul de lucru și sunt conectați la sistem pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu: "Dacă un angajat se deconectează, ceea ce poate face oricând, instrumentul de măsurare a performanței este oprit".

Cei doi angajați au mai spus că unii colegi au muncit și 60 de ore pe săptămână pentru a face față creșterii costului vieții. Mulți adorm în autobuz către depozit, iar unii umblă prin depozit "ca niște stafii", a declarat Hilton.

ADVERTISING

Acesta a explicat că Amazon urmărește ca "fiecare minut petrecut în clădire să fie folosit la maximum": "Dacă cutia cu produsul nu se mișcă, nu faci bani. Asta e Amazon. Dacă e vreo problemă cu o cutie, face pagubă. Dacă coletul pleacă din clădire, face bani."

Amazon se mândrește cu salariile, angajații vor mai mult

În august, compania fondată de miliardarul american Jeff Bezos le-a oferit lucrătorilor din Marea Britanie o creștere salarială de 5%, echivalentul a 50 de lire sterline (56,70 euro) pentru salariații din afara Londrei. Inflația și scumpirile care au atins în insulă cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani au pus presiune pe bugetele gospodăriilor.

Un purtător de cuvânt al Amazon s-a declarat "mândru" de salariile competitive pe care le oferă. Acesta a spus că salariul de încadrare este de 11,45 lire sterline pe oră (12,99 euro) în Londra și South East, și de 10,50 lire pe oră (11,91 euro) în restul țării. El a adăugat că salariul minim a crescut cu 29% în comparație cu cel din 2018.

Sindicaliștii cer, însă, să fie plătiți cu 15 lire sterline (17 euro) pe oră, iar Westwood a calificat mărirea de 50 de lire drept "o lovitură în gură". "Acești oameni au muncit doi ani în pandemie, când profiturile Amazon s-au dus până la tavan. Au avut profituri inimaginabile", a spus el.

"Oamenii au de ales între a-și încălzi casele și mâncare, așa că nu-i suficient, nu pentru cineva ca Amazon care a făcut miliarde și miliarde de lire profit în timpul pandemiei", a spus sindicalistul, făcând trimitere la averea lui Jeff Bezos, cotată de Forbes la 120 de miliarde de dolari.

"Nu vrem iahtul sau rachetele lui. Vrem doar să putem trăi. Vreau doar să-mi pot plăti facturile la sfârșitul săptămânii. Asta-i tot ce cerem", a precizat Westwood.

Vânzările și profiturile globale ale Amazon au crescut în timpul carantinei, când restricțiile i-au forțat pe oameni să recurgă la comerțul online. Între 2019 și 2020, profiturile aproape s-au dublat, de la 21,3 miliarde de dolari și au urcat apoi la 33,3 miliarde de dolari în următorul an.

Compania are în prezent 18.000 de angajați în toată lumea.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇