Amazon verifică peste 10.000 de grupuri de Facebook care păcăleau clienții cu recenzii false

Amazon verifică peste 10.000 de grupuri de Facebook care păcăleau clienții cu recenzii false
Foto: Hepta.ro

Amazon, cea mai mare companie de comerț online cu amănuntul, ia măsuri împotriva grupurilor care postează recenzii false pe site-urile sale din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Spania și Japonia.

Amazon a anunțat că grupurile pe care le urmărește oferă bani sau produse gratis în schimbul postării de recenzii pe platforma sa, relatează BBC.

Unul dintre grupuri, dezactivat în acest an de Meta, compania care deține Facebook, avea 43.000 de membri și era intitulat "Amazon Product Review". Când membrii grupului cumpărau produsele selectate și postau recenzii, administratorii îi răsplăteau prin rambursarea sumei plătite sau cu produse precum sisteme audio pentru mașini și suporturi tripod pentru camere foto sau video.

amazon

Un număr mare de recenzii, în special cele pozitive, crește vizibilitatea vânzătorilor pe platformele Amazon și le prioritizează anunţurile în rezultatele pe care le oferă motoarele de căutare.

ADVERTISING

Comercianții care folosesc platforma Amazon pot să plătească legal servicii care promit creșterea evaluărilor online, fără să știe neapărat că acest lucru va fi făcut prin postarea de recenzii false.

Potrivit Amazon, administratorii grupurilor foloseau sintagme concepute special pentru a evita "interceptarea" instrumentelor automate prin care era monitorizată încălcarea regulilor Facebook. În general, metoda constă în alterarea cuvintelor-cheie, acestea fiind scrise cu prescurtări sau greșeli și nemaifiind semnalate de softurile de analiză. De exemplu, o postare de pe Facebook promitea "Rfnd Aftr Rvew" ("rstiture dp rcenze").

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aproape jumătate din grupurile pe care Meta le-a închis au fost raportate de Amazon. Compania fondată de Jeff Bezos a precizat, însă, că urmărește activitatea administratorilor tuturor celor peste 10.000 de grupuri care generează recenzii false.

Amazon a depus și o plângere la tribunalul din Washington King County, localitate din apropierea sediului din Seattle al companiei.

La începutul acestui an, compania a dat în judecată patru firme pe care le-a acuzat că au inundat platforma de comerț online cu recenzii false.

ADVERTISING

Pe de altă parte, în Marea Britanie este în lucru o lege care va interzice să plătești pe cineva pentru a scrie sau a găzdui recenzii false.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇