Ai folosi vocea cuiva drag care a murit pe post de asistent virtual? Amazon prezintă planurile pentru Alexa

Ai folosi vocea cuiva drag care a murit pe post de asistent virtual? Amazon prezintă planurile pentru Alexa
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Gigantul american Amazon lucrează la dezvoltarea unei tehnologii care îi va permite asistentului digital Alexa să imite vocea oricărei persoane, pe baza unei înregistrării audio de cel puțin un minut.

Rohit Prasad, prim vicepreședinte și cercetător-șef al Amazon, a justificat inovația prin faptul că în timpul pandemiei „foarte mulți dintre noi am pierdut pe cineva pe care îl iubeam”, relatează The Guardian.

Compania nu a anunțat când va fi lansată noua tehnologie, dar a oferit o demonstrație cu vocea imitată a unei femei în vârstă care obișnuia să-i citească povești nepotului ei la ora de culcare. Copilul i-a spus asistentului virtual Alexa "Poate bunica să-mi termine de citit 'Vrăjitorul din Oz'?" și povestea a continuat.

ADVERTISING

Prasad a explicat că redarea vocii se va face pe baza unei conversații, nu a unui șablon de discurs prestabilit.

Alte companii din sectorul tehnologiei sunt, însă, rezervate în digitalizarea vocii: cu câteva ore înainte ca Amazon să-și anunțe planurile, Microsoft a publicat noile reguli etice ale inteligenței artificiale care impun limite stricte asupra sintetizării vocii unei persoane și folosirii acesteia. "Este simplu de imaginat cum ar putea fi utilizată greșit (…)", a spus Natasha Crampton, responsabil-șef al departamentului de Inteligență Artificială.

ADVERTISING

Microsoft le va cere firmelor cu care colaborează să ceară permisiunea de a folosi voci artificiale. Luna trecută, compania fondată de Bill Gates a început să le marcheze vocile artificiale cu un semnal imperceptibil pentru auzul uman care i-ar permite să identifice utilizarea lor greșită.

Conceptul folosirii inteligenței artificiale pentru "a readuce la viață" persoanele decedate nu este unul nou. În 2020, Joshua Barbeau a programat o versiune a softului de tip chatbot GPT-3 să susțină conversații cu logodnica lui, decedată cu opt ani înainte.

ADVERTISING

În 2018, programatoarea Eugenia Kuyda a creat un soft chatbot care citea cu vocea partenerului ei decedat, Roman Mazurenko, mesajele pe care acesta i le trimisese. "Nu mă așteptam să aibă un impact atât de puternic. Îmi venea foarte greu să-mi arăt emoțiile și să mă gândesc la durerea pierderii, așa că am încercat să o evit. Să vorbesc cu avatarul lui Roman a însemnat să înfrunt acești demoni", a spus ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇