România e printre cele 7 state din UE care au înregistrat scurgeri de metan la rafinării

România e printre cele 7 state din UE care au înregistrat scurgeri de metan la rafinării

România se află pe lista ţărilor care au înregistrat scurgeri de metan, un gaz care este de 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon (CO2) în primii 20 de ani pe care îi petrece în astmosferă.

Folosind o cameră cu infraroşu de 100.000 de euro, echipa non-profit Clean Air Task Force (CATF) a descoperit scurgeri importate de metan în atmosferă la 123 de unităţi de petrol şi gaze din România, Austria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Italia și Polonia, relatează Reuters.

În prezent, UE nu reglementează emisiile de metan în sectorul energetic, ceea ce înseamnă că companiile care gestionează site-urile chestionate de CATF nu încalcă legile din cauza scurgerilor sau a aerisirii.

ADVERTISING

În timp ce unele state membre solicită firmelor să raporteze unele emisii, nu există un cadru general care să le oblige să monitorizeze scurgerile sau să le remedieze.

„Dacă vrem să limităm creşterea termperaturii globale la 1,5 grade Celsius, trebuie să oprim aceste scurgeri", a spus James Turitto, de la CATF.

În total, CATF a identificat 271 de incidente, în unele locaţii scurgerile de metan era multiple.

Turitto a spus că peste 90% din site-urile pe care le-a vizitat în Republica Cehă, Ungaria, Italia, Polonia şi România înregistrează scurgeri de metan. Scurgeri s-au înregistrat şi în Germania şi Austria, dar într-un procent mai mic.

ADVERTISING

UE va propune în acest an legi care vor obliga companiile de petrol şi gaze să monitorizeze şi să raporteze emisiile de metan, precum şi să îmbunătăţească detectarea şi repararea scurgerilor.

În sectorul energetic, metanul este emis intenţionat prin aerisire şi accidental de la situri precum rezervoarele de stocare a gazului, terminalele de gaz natural lichefiat (GNL), staţiile de compresoare de conducte şi staţiile de procesare a petrolului şi gazelor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇