Prima țintă a dreptei în UE: Anularea interzicerii mașinilor cu combustie prevăzută de Green Deal. Manfred Weber: "A fost o greșeală"

Prima țintă a dreptei în UE: Anularea interzicerii mașinilor cu combustie prevăzută de Green Deal. Manfred Weber: "A fost o greșeală"
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.

Dreapta reconfigurată nu a pierdut timpul şi a tras primul foc de armă asupra pachetului emblematic de legi ecologice al UE, Green Deal, la câteva minute după ce şi-a proclamat victoria, scrie Politico.

Green Deal este planul istoric al UE de eliminare a poluării cu gaze cu efect de seră până în 2050.

În vizor este interzicerea din 2035 a vânzării de autovehicule cu motoare cu combustie internă - un pilon central al planului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe şoselele Europei, prevăzut în cadrul Green Deal.

ADVERTISING

Acesta a fost primul lucru menţionat de Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), care a obţinut cele mai multe locuri în Parlamentul European în urma alegerilor.

Weber a declarat pentru Politico că interdicţia a fost o "greşeală", promiţând că grupul său va discuta despre anularea acesteia în "zilele următoare".

Este o situaţie complet răsturnată faţă de precedentele alegeri europene din 2019, când toţi liderii, cu excepţia extremei drepte, au mizat pe măsuri ecologice, în timp ce activiştii pentru climă mărşăluiau în stradă.

Acum, planurile istorice ale UE de a limita încălzirea globală sunt atacate, după alegeri în care partidele de pe dreapta au crescut, în timp ce Verzii europeni s-au prăbuşit.

ADVERTISING

Un Green Deal mai puţin restrictiv

Peter Liese, liderul PPE în domeniul climei, a declarat că rezultatele alegerilor au confirmat viziunea partidului său pentru un Green Deal mai puţin restrictiv.

"Va trebui să facem unele ajustări. Interzicerea motoarelor cu combustie - aceasta trebuie să dispară", a spus el.

ADVERTISING

Un alt domeniu critic va fi agricultura, pe care PPE a promis să o protejeze de o reglementare mai agresivă în domeniul climei.

Totuşi, nu va fi atât de uşor.

Anularea interdicţiei privind maşinile ar contrazice-o direct pe şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a introdus interdicţia şi a susţinut-o în campania electorală pentru un al doilea mandat de cinci ani în fruntea executivului UE.

De asemenea, orice măsură de eliminare a legii ar declanşa un război total cu partidele de stânga, care au susţinut această măsură.

Un lucru este acum sigur, potrivit lui Liese: "Nu vor mai fi luate decizii fără PPE".

Cu frâna pusă

La rândul său, Alexandr Vondra, un eurodeputat ceh care a lucrat la legislaţia privind clima pentru grupul radical de dreapta Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR), a declarat că politica în domeniul climei va deveni mai "realistă" în următorii cinci ani. 

"Dacă aş compara elaborarea politicilor privind Green Deal cu conducerea unei maşini, mă aştept ca noul Parlament European să folosească şi volanul sau pedala de frână, nu doar pedala de acceleraţie", a spus el.

Pascal Canfin, un eurodeputat francez centrist care a fost preşedintele Comisiei de mediu a Parlamentului în ultima legislatură, a insistat că alegerile nu au produs "o majoritate pentru a desfiinţa Green Deal". 

Alţii nu au fost însă atât de siguri.  "Green Deal nu este mort. Dar va trebui să vedem ce ne vor aduce următoarele săptămâni", a declarat Michael Bloss, un eurodeputat verde german. "Dacă există majorităţi în care sunt implicate partide de dreapta, o revenire (asupra acestei politici) este o posibilitate", a recunoscut el.

Liese a declarat că PPE este hotărât să reducă la zero contribuţia UE la încălzirea globală până în 2050, aşa cum cer obiectivele climatice ale blocului. "Dacă progresul este asimilat cu interdicţiile, va exista un regres", a avertizat el. "Nu se va da înapoi în ceea ce priveşte obiectivele climatice, dar în ceea ce priveşte interdicţiile şi birocraţia, da" - a confirmat Liesse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇