Nori mai luminoși, metoda prin care oamenii de știință vor să răcorească Pământul

Nori mai luminoși, metoda prin care oamenii de știință vor să răcorească Pământul

De la mașini de captare a emisiilor de carbon până la acoperirea ghețarilor cu pături gigantice, apar idei tot mai inovatoare pentru a combate efectele schimbărilor climatice.

O altă idee este acum pusă pe tapet. O echipă de oameni de știință intenționează să creeze nori mai albi, care să reflecte mai multă lumină solară pentru a răcori Pământul, arată Futurism.

Proiectul are la bază o metodă teoretică de geoinginerie cunoscută sub numele de „iluminarea norilor marini”.

Concret, se pleacă de la ideea că norii mai luminoși și albi reflectă mai multă lumină solară departe de planetă și înapoi în spațiu.

Pentru a îndeplini acest obiectiv, cercetătorii de la Universitatea din Washington, Centrul de Cercetare Palo Alto și Biblioteca Națională Pacific Nord-Vest au inițiat „Marine Cloud Brightening (MCB) Project”. Astfel, specialiștii cercetează potențialul de a folosi strălucirea norilor marini pentru a ajuta la răcorirea Pământului.

Citește și 5 lucruri pe care trebuie sa le știm despre clima României până în 2100

Proiectul se desfășoară în mai multe faze, axate pe dezvoltarea tehnologiei de pulverizare, pentru a trimite particule microscopice de apă de mare în cer, ajutând la înălțarea norilor. Fiecare fază va fi revizuită de autorități independente, pentru a se asigura că tehnologia nu dăunează în mod accidental atmosferei.

Echipa de cercetători consideră că strălucirea norilor ar putea răcori atmosfera suficient de mult, astfel câștigându-se timp pentru a salva planeta de schimbările climatice.

Vezi și 2020, unul dintre cei mai călduroși ani înregistrați vreodată


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇