Incendiu la o groapă de gunoi de lângă Belgrad. Capitala Serbiei e învăluită de fum (Video)

Incendiu la o groapă de gunoi de lângă Belgrad. Capitala Serbiei e învăluită de fum (Video)

Fum acru şi pâclă au cuprins capitala Serbiei, Belgrad, după ce un incendiu a izbucnit la principala groapă de gunoi a oraşului.

Autorităţile sârbe au cerut locuitorilor să rămână în interior, în timp ce pompierii se luptau să stingă flăcările la groapa de gunoi Vinca, situată la aproximativ 17 kilometri de centrul oraşului Belgrad, în apropiere de Dunăre.

Mare parte din incendiu a fost stinsă până duminică seara târziu, dar autorităţile au spus că focul va continua să mocnească în zilele următoare, transmite Reuters.

ADVERTISING

Primarul Belgradului, Zoran Radojcic, a avertizat populaţia să închidă ferestrele şi să nu părăsească locuinţele, dacă continuă să simtă mirosul fumului.

"Deşi oamenii vor vedea fum în următoarele zile, nu există motive de frică sau panică", a spus Radojcic într-un comunicat.

Groapa de la Vinca, cu o vechime de 40 de ani, este cea mai mare groapă de gunoi ne-administrată care a mai rămas în Europa. Ea primeşte zilnic peste 1.500 de tone de deşeuri menajere şi aproximativ 3.000 de tone de deşeuri din construcţii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ca urmare a descompunerii şi a tratamentului deficitar al deşeurilor, incendiile care emit fum dens sunt frecvente.

În 2019, autorităţile capitalei sârbe au început împreună cu consorţiul franco-japonez Suez-Itochu construirea unui nou depozit de deşeuri, a unui incinerator şi a unei instalaţii de producere a energiei din deşeuri.

Serbia este candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar înainte de a putea adera, trebuie să investească peste 15 miliarde de euro pentru a respecta standardele de mediu, inclusiv cele referitoare la tratarea deşeurilor solide şi lichide.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇