Gândacul care a făcut Australia să rateze o piatră de hotar în revoluția verde

Gândacul care a făcut Australia să rateze o piatră de hotar în revoluția verde
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Australia a ratat un prag important în 2023 referitor la trecerea la maşini electrice, din cauza unui biet gândac.

Ţara se aştepta ca anul trecut vânzările de maşini cu puţine emisii să treacă în premieră de borna de 100.000. Mii de australieni așteptau livrarea unei mașini noi şi „verzi” înainte de Crăciun, dar nu a fost să fie, scrie The Guardian.

Nava de marfă care trebuia să aducă vehiculele electrice s-a întors din drum, înapoi în China, după ce la bord au fost descoperiţi nişte gândăcei.

Este vorba despre gândacii mirositori cu pete galbene (yellow-spotted stink bugs), care "reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea plantelor și mediul din Australia, din cauza daunelor pe care le pot provoca culturilor agricole, pomilor fructiferi și ornamentali”, a declarat un purtător de cuvânt de la Departamentul pentru Agricultură, Pescuit și Silvicultură.

ADVERTISING

Nava Glovis Caravel a sosit în largul Brisbane la sfârșitul lunii octombrie și avea la bord mii de maşini electrice, inclusiv Kia şi Tesla Model Y.

„Nava a părăsit teritoriul australian pentru a gestiona riscul de biosecuritate asociat mărfurilor”, au transmis autorităţile locale.

Ulterior, nava s-a întors la Shanghai, unde vehiculele au fost descărcate.

Clienții care așteptau maşinile Tesla în decembrie au primit actualizări de la producător care explică întârzierea și promite că vor investiga alte opțiuni de transport.

ADVERTISING

Directorul executiv al Electric Vehicle Council, Behyad Jafari, a declarat că livrarea întârziată a afectat întreaga piață auto a Australiei.

„Livrările de vehicule electrice ar fi depășit 100.000 dacă nu ar fi fost această navă întoarsă din drum, din cauza insectelor. Asta ar fi fost frumos să sărbătorim”, a spus el.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇