12 ani și 80.000 de încercări: Tehnologia care aduce autonomie de 800 km pentru mașinile electrice și încărcarea în 10 minute

12 ani și 80.000 de încercări: Tehnologia care aduce autonomie de 800 km pentru mașinile electrice și încărcarea în 10 minute
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

O companie din California a dezvoltat o tehnologie care le-ar putea asigura mașinilor electrice o autonomie de peste 800 de kilometri. Tehnologia, care face în plus posibilă reîncărcarea în doar 10 minute, va fi folosită de unii dintre cei mai mari producători de baterii pentru mașini electrice din lume.

Sila, care a fost fondată în 2011 de un fost inginer Tesla, produce o pudră formată din particule de dimensiuni micrometrice de siliciu nanostructurat, denumită Titan Silicon, care înlocuiește grafitul ca anod în bateriile litiu-ion tradiționale. Un alt avantaj este faptul că această schimbare nu necesită noi tehnici de producție, notează Wires.

ADVERTISING

Sila a semnat până acum contracte cu Mercedes-Benz și, mai nou, cu Panasonic și pentru furnizarea acestei tehnologii. Panasonic produce în jur de 10% din bateriile pentru mașini electrice existente la nivel global, fiind principalul furnizor al Tesla. Materialul dezvoltat de Sila va fi optimizat pentru viitoarea generație de baterii Panasonic.

”Ne-a luat 12 ani și 80.000 de încercări să ajungem în acest punct. Este o știință sofisticată”, spune Gene Berdichevsky, cofondator Sila, care și-a început cariera la Tesla, devenind al șaptelea angajat al companiei în 2004.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În comparație cu grafitul, siliciul poate stoca până la de zece ori mai multă energie, însă materialul se umflă în timpul încărcărilor repetate și apar fisuri care reduc durata de viață bateriei. Tehnologia Sila folosește însă un ”eșafodaj” din carbon pentru a ține sub control această creștere în volum a siliciului.

Potrivit lui Berdichevsky, Titan Silicon poate înlocui grafitul din bateriile litiu-ion în proporție de 50% până la 100%. O înlocuire totală poate duce la o creștere de 40% a autonomiei pentru o mașină electrică tipică, iar bateria poate fi încărcată până la 80% în timpul în care faci plinul unei mașini pe combustibil lichid.

ADVERTISING

Sila este doar una dintre companiile care dezvoltă tehnologii pentru baterii cu anozi de siliciu, un alt exemplu fiind Group14 Technologies, care va produce o pudră similară pentru Porsche.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇