Euronews: Ministerul Mediului din România a ajuns pe mâna unui vânător care urăște urșii?

Euronews: Ministerul Mediului din România a ajuns pe mâna unui vânător care urăște urșii?

Numirea nolui ministru al mediului din România, Barna Tanczos, a stârnit furie între activiștii de mediu, observă publicația Euronews, reamintind declarațiile făcute de Tanczos în trecut, când spunea că România ar trebui să ucidă peste 4.000 de urși, întrucât populația acestor carnivore mari a devenit prea numeroasă.

Nu ne putem permite să transformăm România în grădina zoologică a Europei. Populația de urși crește, depășind deja 10.000 de exemplare”, spunea Barna Tanczos în 2015, într-o conferință de presă.

Potrivit Euronews, în România trăiesc 6.000 de urși bruni, mai mult de o treime din întreaga populație de urși a Europei, dar subiectul este intens dezbătut pe plaiurile mioritice.

ADVERTISING

In the past, Barna Tanczos has called for the culling of 4,000 bears and warned against turning Romania into "the zoo of Europe".

Posted by Euronews English on Wednesday, December 30, 2020

Vânătoarea de urși, interzisă în România din 2016

Cei care se opun vânătorii vorbesc de doar 2.000 de exemplare, în timp ce vânătorii vorbesc e o populație de peste 10.000 de urși, mai ales de când Legea Vânătorii interzice acest sport, încă din 2016.

Interdicția de a vâna carnivore mari, inclusiv lupi și urși, a fost aplaudată de activiștii de mediu, dar a provocat agitație în rândul vânătorilor, care câștigau multe mii de euro organizând partide de vânătoare pentru clienți cu dare de mână.

Astfel, un vânător care împușca de plăcere un urs trebuia să plătească de la 5.000 de euro în sus pentru trofeu. Toți participanții la vânătoare plăteau oricum taxe de sute de euro. De exemplu, aceștia erau penalizați cu câte 150 de euro pentru fiecare foc greșit. La final, organizatorii unui asemenea eveniment putea să încaseze și câteva zeci de mii de euro, în funcție de succesul și dimensiunea evenimentului.

ADVERTISING

O numire controversată

Tanczos, un economist de 44 de ani, a fost numit săptămâna trecută ca ministru al mediului, deși sute de oameni au semnat o petiție împotriva acestei decizii.

ONG-ul de mediu Agent Green a reacționat imediat după numire spunând că ”Ministerul Mediului a ajuns în mâinile unui vânător de urși”.

În condițiile în care Uniunea Europeană implementează programe de reintroducere în sălbăticie a animalelor, decizia României de a-l numi pe Tanczos într-o funcție cheie stârnește îngrijorări privind o eventuală relaxare a cotelor de vânătoare.

ADVERTISING

”Prin declarația sa nu doar că demonstrează cu nu are nici cea mai vagă idee despre importanța pe care aceste specii o au pentru ecosistem, ci devine el însuși parte din problemă”, spune Gabriel Păun de la Agent Green pentru Euronews.

”România nu este o grădină zoologică. România este singura țară din Europa care are dintotdeauna condiții bune pentru urși”, mai spune el.

Tanczos sugera încă din 2019 că vânătoarea ar trebui permisă din nou

Anul trecut, Senatul a adoptat o propunere legislativă prin care scoate urșii de pe lista de specii interzise la vânătoare în anumite perioade ale anului, timp de cinci ani.

Tanczos spunea pe atunci că, ”din cauza interzicerii intervenției omului în ultimii ani, populația de urși a scăpat de sub control” și, mai mult decât atât, România ”ar trebui să se întoarcă la un program de optimizare a populației de urși”.

Medvepopuláció szabályozásaHétfőn tárgyalja a képviselőház mezőgazdasági és környezetvédelmi együttes bizottsága a...

Posted by Tánczos Barna on Wednesday, November 27, 2019

El făcea referire la conflictele care apar între om și urs, îndeosebi în zonele rurale, însă expertul în urși Csaba Domokos de la ONG-ul Milvus Group explică pentru Euronews că, atâta timp cât există urs va exista și conflictul cu omul, indiferent de numărul de urși.

Pagubele provocate de urs pot fi controlate prin măsuri de prevenție și compensație, nu prin împușcarea unui număr semnificativ de exemplare care trăiesc în România”, susțin reprezentanții ONG-urilor.

În noul său mandat, Barna Tanczos are de rezolvat o sumedenie de probleme de mediu, de la poluare la mafia lemnului, însă problematica vânătorii de urs rămâne un subiect sensibil din cauza viziunii vădit exprimate de noul ministru, arată Euronews.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇