Ministerul Mediului va distribui kituri complete de garduri electrice pentru protecția în fața urșilor

Ministerul Mediului va distribui kituri complete de garduri electrice pentru protecția în fața urșilor

Aproximativ o mie de sisteme ce conţin kituri complete de garduri electrice care pot fi instalate în jurul gospodăriilor, stânelor, culturilor agricole sau livezilor, cu scopul protecţiei în faţa urșilor, vor ajunge în acest an către populaţie, a anunţat, miercuri, ministrul Mediului, Costel Alexe.

„Suntem ţara cu cea mai mare populaţie de urşi din Europa. Pe de-o parte, o bogăţie a biodiversităţii româneşti, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranţa oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei şi coexistenţa fără incidente între om şi carnivorele mari.

ADVERTISING

Vom acoperi în proporţie de 100% costurile acestor sisteme pentru populaţia din judeţele ţării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice.

Programul pe care îl demarăm anul acesta va fi multianual. Investim, în 2020, 1.500.000 de lei pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii şi bunurile lor să fie în siguranţă.

Cred că un bun management al speciilor pentru care suntem renumiţi în Europa implică inclusiv sisteme inteligente care să permită coexistenţa între om şi carnivorele mari", a subliniat Alexe, într-un comunicat de presă al ministerului de resort.

ADVERTISING

Programul, menit să încurajeze coexistenţa dintre om şi animale

Ministerul Mediului lansează, miercuri, în dezbatere publică un nou program, în premieră în România, intitulat "Conservarea biodiversităţii prin coexistenţa dintre om şi carnivore mari".

Programul finanţează pentru populaţie kituri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populaţie în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor etc.

Acestea au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun şi lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc.

Potrivit sursei citate, populaţia poate primi până la 2.000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze.

ADVERTISING

Suma finanţată prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) acoperă în proporţie de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc.

Noul program este adresat populaţiei din judeţele Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.

Citește și:

Gard virtual împotriva urșilor pe DN1, între Predeal și Brașov

Transfăgărăşanul se deschide. Atenție la urși!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇