După ce și-a cumpărat multe vehicule electrice, Clujul vrea să fie primul oraş din ţară cu autobuze pe hidrogen. Iată modelul aflat în teste (Video)

După ce și-a cumpărat multe vehicule electrice, Clujul vrea să fie primul oraş din ţară cu autobuze pe hidrogen. Iată modelul aflat în teste (Video)

Solaris a prezentat la Cluj Napoca un autobuz propulsat cu combustibil derivat din hidrogen. Iar municipalitatea – care deja a cumpărat un întreg parc de autobuze electrice de la această companie – s-a arătat interesată de acest vehicul al viitorului.

Încă din 2018 presa a relatat că oraşul Cluj Napoca a investit masiv în autobuze electrice. De fapt, orașul din Ardeal opera, încă de la acea vreme, cea mai mare flotă de autobuze electrice Urbino 12 produse de Solaris din Europa.

Cluj Napoca avea deja, acum 3 ani, 23 de astfel de autobuze electrice. Și tocmai se pregătea să mai comande 18.

ADVERTISING

În aceste condiții, Solaris a ales Cluj Napoca pentru a-și prezenta unul dintre cele noi și mai ambițioase proiecte: un autobuz propulsat cu energie derivată din hidorgen.

Este un autobuz silențios și foarte puțin poluant, în comparație cu acelea care merg cu motorină sau benzină.

Directorul executiv al Companiei de Transport Public (CTP) Cluj Napoca a precizat că proiectul i se pare binevenit.

„Cred că are un viitor foarte important și va avea succes pe piața transportului public. Pe lângă faptul că nu este poluant, acest mijloc de transport răspunde tuturor cerințelor atât din punct de vedere al siguranței circulației cât și al echipării.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Are podea joasă, este dotat cu camere video în interior și exterior, are trapă pentru persoanele cu dizabilități, plasme interioare și sistem de numărare a călătorilor. Cu alte cuvinte, are o dotare full”, a precizat Liviu Neag, citat de presa locală din Cluj Napoca.

Jurnaliștii clujeni scriu că după o alimentare cu 37,5 kg de hidrogen (1500 litri) - operațiune care durează între 5 și 10 minute - autobuzul poate circula 350 de kilometri.

Momentan, Solaris încă testează acest autobuz propulsat cu energie derivată din hidrogen. Dar CTP și-a exprimat deja intenția de a-l testa, în vederea unei potențiale achiziții, imediat ce autobuzul va obține toată documentația necesară pentru a circula pe drumurile publice.

Dacă ar cumpăra acest autobuz, Cluj Napoca ar deveni primul oraș din țară care are transport cu energie derivată din hidrogen.

ADVERTISING

Spre deosebire de Cluj Napoca, Bucureștiul a început abia recent să aibă transport verde. Spre exemplu, în 2018 – când Clujul își extindea flota de autobuze electrice – PMB semna contractul cu turcii de la Otokar, pentru a cumpăra 400 de autobuze alimentate cu motorină, adică cel mai poluant carburant folosit în industria auto.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇