Dai o rablă şi cumperi bicicletă sau trotinetă electrică? Ai putea să primeşti bonus de la stat

Dai o rablă şi cumperi bicicletă sau trotinetă electrică? Ai putea să primeşti bonus de la stat

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a anunţat, luni, că în cadrul noului program „Rabla” local, destinat scoaterii din circulaţie a maşinilor mai vechi de 15 ani, fără ca proprietarii să fie obligaţi să-şi cumpere un autovehicul nou, se analizează varianta acordării unor bonusuri suplimentare celor care aleg să achiziţioneze biciclete sau trotinete electrice.

"Nu am obţinut încă un botez pentru noul program "Rabla". Putem să-l numim acum Rabla local, pentru că nu se poate desfăşura fără autorităţile locale şi este extrem de important ca fiecare comunitate, fiecare primărie să ofere această şansă cetăţenilor.

Marile oraşe deja s-au înscris şi au lansat programe proprii chiar înainte ca ghidul pentru acest program să fie aprobat definitiv şi să-l lansăm la nivel naţional. Din câte îmi aduc aminte, Târgu Mureş a pus pe ordinea de zi a Consiliului Municipal această problemă.

Cu siguranţă, marile oraşe se vor înscrie fără excepţie.

Întrebarea este în ce măsură se vor înscrie autorităţile locale din mediul rural şi dacă există fonduri suficiente acolo pentru acest program. Analizăm inclusiv varianta unor bonusuri suplimentare în cazul în care beneficiarii trec la o mobilitate fără emisii de dioxid de carbon, dacă vor cumpăra biciclete electrice, trotinete electrice sau semi-electrice.

Cred că un asemenea program, la nivel naţional, dincolo de scoaterea din circulaţie a maşinilor mai vechi de 15 ani, trebuie să vină şi cu această contribuţie de conştientizare a importanţei mobilităţii fără emisii de dioxid de carbon", a afirmat ministrul de resort, într-o conferinţă de presă.

Declarații de presă susținute de ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, privind demararea programului Rabla pentru Electrocasnice

Declarații de presă susțnute de ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, privind demararea programului Rabla pentru Electrocasnice

Publicată de Ministerul Mediului - România pe Luni, 9 mai 2022

Săptămâna trecută, acesta anunţa că un nou program "Rabla", prin care cei care îşi casează maşinile mai vechi de 15 ani pot primi primă de "cel puţin 3.000 de lei", fără a fi obligaţi să cumpere un autovehicul nou, va debuta pe 1 iulie.