Rabla, Casa Verde şi Rabla pentru Electrocasnice continuă și în 2022, dar apar şi programe noi de mediu

Rabla, Casa Verde şi Rabla pentru Electrocasnice continuă și în 2022, dar apar şi programe noi de mediu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul a aprobat miercuri bugetul Fondului de Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), premierul Ciucă anunțând înainte de ședința Executivului că vor fi finanțate în continuare ”programele deja consacrate şi mult-aşteptate de români, şi anume Rabla, Casa Verde şi Rabla pentru Electrocasnice”.

Premierul Nicolae Ciucă a mai precizat că se vor lansa sesiuni noi din programele care vizează sistemele fotovoltaice, transportul public electric, infrastructura verde şi gestionarea deşeurilor, iar unele dintre aceste programe vor avea bugete suplimentate.

Într-un comunicat transmis de Ministerul Mediului la finalul ședinței de guvern se precizează că Programele AFM vor avea anul acesta un buget de aproximativ 2,7 miliarde de lei, ”sumă care va fi utilizată atât pentru onorarea angajamentelor rezultate din sesiuni anterioare, cât şi pentru continuarea programelor deja consacrate şi pentru finanţarea unor programe noi".

Iată principalele prevederi adoptate azi:

RABLA CLASIC

Bugetul total al Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional – Rabla Clasic 2020-2024 va fi suplimentat în acest an cu 560 milioane lei, pentru înscrierile persoanelor fizice şi juridice.

ADVERTISING

Prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate, la care se pot adăuga anumite ecobonusuri, în unele cazuri particulare.

De asemenea, pentru achiziţionarea de motociclete noi, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 6.000 lei, la care se pot adăuga ecobonusuri, de asemenea.

RABLA PLUS

Bugetul total al Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, va fi suplimentat cu 680 de milioane de lei pentru înscrierile persoanelor fizice şi juridice.

Cuantumul finanţării este de:

  • 51.000 de lei pentru un autovehicul nou, pur electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;
  • 54.000 de lei pentru un autovehicul nou, pur electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;
  • pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.
ADVERTISING

De asemenea, ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

RABLA PENTRU ELECTROCASNICE

Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic are un buget de 100 de milioane de lei şi se va desfăşura etapizat, similar cu modul în care a fost derulat anul trecut, echipamentele eligibile fiind împărţite în trei categorii ce vor fi lansate în date distincte.

APĂ CANAL

Protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare are un buget de 1,825 de miliarde lei pentru lansarea sesiunilor în cadrul a două programe de finanţare şi pentru încheierea contractelor aferente, astfel:

  • 1 miliard de lei pentru relansarea Programului Apă-canal
  • 825 de milioane de lei pentru lansarea Programului Prima conectare, prevăzut în PNRR

SISTEME FOTOVOLTAICE

Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică are un buget de 986 de milioane de lei, care va fi distribuit astfel:

ADVERTISING
  • 686 de milioane de lei pentru aprobarea dosarelor şi încheierea contractelor cu persoanele fizice care au fost înscrise în Program în sesiunea desfăşurată în luna decembrie 2021;
  • 300 de milioane de lei pentru relansarea înscrierilor în Program în cursul anului 2022.

ILUMINAT ECOLOGIC PUBLIC STRADAL

Programul privind iluminatul public stradal (lămpi cu LED) va continua, având alocat pentru anul acesta un buget de 1 miliard de lei, astfel:

  • 500 de milioane de lei pentru aprobarea dosarelor şi încheierea contractelor aferente cererilor de finanţare depuse în sesiunea desfăşurată în anul 2021;
  • 500 de milioane de lei pentru relansarea Programului în anul 2022.

EFICIENŢĂ ENERGETICĂ ÎN CLĂDIRI PUBLICE

Programul privind creşterea eficienţei energetice în clădiri publice are un buget de 2,8 miliarde de lei, astfel:

  • 1,4 miliardede lei pentru aprobarea dosarelor şi încheierea contractelor de finanţare în urma sesiunii desfăşurate în anul 2021;
  • 1,4 miliarde de lei pentru relansarea Programului în anul 2022.

INFRASTRUCTURĂ VERDE

Programul privind dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in în localităţi are un buget de 1 miliard de lei distribuit astfel:

  • 500 de milioane de lei pentru aprobarea dosarelor şi încheierea contractelor de finanţare în urma sesiunii lansate în anul 2021;
  • 500 de milioane de lei pentru relansarea Programului în anul 2022.

GESTIONAREA DEŞEURILOR

Un buget de 1 miliard de lei este prevăzut pentru lansarea unei sesiuni de finanţare şi încheierii contractelor destinate acordării de sprijin financiar operatorilor economici, în vederea realizării investiţiilor care au ca scop reducerea impactului deşeurilor asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, şi reducerea consumului de resurse.

EDUCAŢIE ŞI CONŞTIENTIZARE

Educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului este o componentă care are dedicat un buget de 65 de milioane de lei, necesar susţinerii a două programe diferite:

  • 15 milioane de lei pentru relansarea sesiunii şi încheierea contractelor aferente
  • 50 de milioane de lei pentru lansarea sesiunii de finanţare şi încheierea contractelor aferente în cadrul unui nou program de conştientizare, având ca solicitanţi eligibili organizaţiile neguvernamentale în parteneriate cu UAT, unităţi de învăţământ şi instituţii publice.

PROGRAMUL DE CASARE A AUTOVEHICULELOR UZATE

Un buget de 50 de milioane de lei este prevăzut pentru lansarea unui program de susţinere financiară a UAT-urilor (unităţi administrativ teritoriale cum sunt oraşele şi comunele), în vederea acordării unor sume posesorilor de autovehicule vechi, care doresc casarea acestora.

Programul va contribui la atingerea ţintelor cuprinse în PNRR.

TRANSPORT PUBLIC ELECTRIC

Programul privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul elevilor, respectiv microbuze electric-hibride, electrice sau GNC are un buget de 600 de milioane de lei – necesar lansării unei sesiuni de finanţare în anul 2022.


Potrivit Ministerului Mediului, vor mai primi finanţare programe vizând:

  • Dezvoltarea infrastructurii velo în România. Finanţare piste de biciclete - 500 de milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanţare în anul 2022.
  • Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţile din mediul urban – 50 de milioane de lei pentru asigurarea bugetului necesar lansării unei sesiuni noi în anul 2022.
  • Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin împădurirea terenurilor – 200 de milioane de lei pentru organizarea unei  sesiuni de depunere a proiectelor în cadrul programului privind împădurirea terenurilor în 2022.
  • Protecţia speciilor de floră şi faună sălbatică – 70 de milioane de lei pentru asigurarea bugetului necesar lansării sesiunii de finanţare în cadrul Programului privind protecţia speciilor de faună sălbatică.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇