Modificări la Programul Rabla pentru electrocasnice: Sunt eliminate televizoarele, perioada de utilizare a voucherelor a fost redusă

Modificări la Programul Rabla pentru electrocasnice: Sunt eliminate televizoarele, perioada de utilizare a voucherelor a fost redusă

Ministerul Mediului propune mai multe modificări la Rabla pentru electrocasnice, în vederea îmbunătăţirii programului şi atingerea scopului său.

Sunt eliminate televizoarele, perioada de utilizare a voucherelor a fost redusă de la 15 zile la 7 zile, iar cei care au generat un voucher şi nu l-au folosit nu vor mai putea participa în acelaşi an.

”Din sesiunile anterioare s-a constatat că multe persoane au rezervat voucherele, dar nu le-au utilizat, ceea ce a determinat o grevare inutilă a bugetului şi lipsa posibilităţii participării altor persoane în cadrul Programului.

ADVERTISING

Prin modificările aduse Ghidului de finanţare se are în vedere responsabilizarea participanţilor în cadrul Programului, prin introducerea unor reguli mai stricte, în scopul utilizării eficiente a bugetului Fondului pentru mediu. Astfel, voucherul rezervat trebuie utilizat în perioada prevăzută în ghid, sub sancţiunea lipsei posibilităţii de a mai rezerva acelaşi tip de voucher în timpul anului calendaristic”, se mai arată în documentul citat.

Totodată, au fost eliminate televizoarele din categoria echipamentelor eligibile, având în vedere faptul că în ultimi ani, au fost înlăturate din piaţă majoritatea televizoarelor, mari consumatoare de energie, iar programul gestionat de AFM a fost principalul catalizator în acest sens.

ADVERTISING

”Drept pentru care, prin această modificare se concentrează resursele alocate în anul 2022 pentru acest program către eficientizarea energetică şi în cazul celorlalte tipuri de echipamente, nu doar către piaţa de televizoare”, mai arată Ministerul Mediului.

Astfel, Programul va viza achiziţia de maşini de spălat rufe/vase, uscătoare de rufe, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare, aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, aspiratoare, laptopuri şi tablete.

ADVERTISING

Modificarea Ghidului de finanţare a fost supusă dezbaterii publice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇