Rabla pentru electrocasnice 2022. Când începe programul, din care au fost scoase televizoarele

Rabla pentru electrocasnice 2022. Când începe programul, din care au fost scoase televizoarele

Prima sesiune a ediţiei din acest an a programului „Rabla pentru electrocasnice” va incepe pe data de 17 iunie, la ora 10.00, iar televizoarele nu mai sunt incluse în proiect.

Bugetul total pentru 2022 este de 100 de milioane de lei, mai mare cu 25 de milioane de lei faţă de anul anterior, a declarat, luni, ministrul Mediului, Barna Tanczos, într-o conferinţa de presă.

"În mare măsură programul rămâne pe acea structură pe care s-a desfăşurat din punct de vedere organizare în anul 2021. Vom avea în derulare un program pentru trei categorii de echipamente electrocasnice - maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere, într-o primă etapă.

În etapa a doua o să avem laptopuri şi tablete, fără televizoare în 2022.

Aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoare în a treia etapă. Vom avea două sesiuni de depunere de solicitări care vor fi precedate de câte o săptămână de înscriere în program pentru cetăţenii care nu au participat în programul de anul trecut.

Cei care şi-au creat cont de utilizator nu trebuie să se mai înscrie încă o dată. Pot folosi aceleaşi conturi pentru a solicita voucherele pentru acest tipuri de echipamente electrocasnice", a menţionat Tanczos.

Ministrul Mediului a adăugat că perioada în care voucherele acordate trebuie să fie valorificate s-a micşorat la jumătate faţă de anul anterior, de la 15 la şapte zile.

"Anul trecut am observat un trend foarte ciudat. Foarte mulţi cetăţeni s-au înscris în program, au solicitat vouchere, după care nu le-au valorificat din mai multe motive. Probabil din lipsa de informaţii din cauza faptului că nu s-au documentat înainte şi nu au văzut dinainte care sunt acele modele care pot fi cumpărate folosind vouchere emise în cadrul programului.

Am propus şi vom implementa această regulă, ca voucherele emise să fie transformate în cumpărătură în şapte zile, în loc de 15 zile. Prin această presiune creăm un mecanism mai eficient şi cine s-a documentat şi s-a decis trebuie să meargă în şapte zile să valorifice voucherul", a spus oficialul.

Potrivit acestuia, la ediţia din acest "Rabla pentru electrocasnice", beneficiarii care au aplicat în prima etapă pentru un anumit tip de echipament electrocasnic şi nu au valorificat voucherul nu vor mai putea aplica pentru acelaşi echipament în sesiunea a doua.

Valoarea voucherelor va rămâne similară cu ediţia din 2021, pentru fiecare tip de echipament electrocasnic, după cum urmează:

  • 400 de lei pentru maşinile de spălat rufe,
  • 400 de lei pentru maşinile de spălat vase,
  • 400 de lei pentru aer condiţionat,
  • 400 de lei pentru frigidere,
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe,
  • 200 de lei pentru aspiratoare,
  • 500 de lei pentru laptopuri,
  • 300 de şi pentru tablete.