Daea vrea să lanseze rachete antigrindină în toată ţara. Una costă 3.200 de euro

Daea vrea să lanseze rachete antigrindină în toată ţara. Una costă 3.200 de euro

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vrea ca anul viitor să lanseze rachete antigrindină pe tot teritoriul României. Costul unei rachete este de 3.200 de euro.

“Este un sistem atât de eficient încât vrem să-l extindem pentru întreaga suprafață a României”, a spus ministrul Daea.

În acest an, au avut loc 89 de intervenții în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină și au fost lansate 3.301 de rachete, fiind cheltuiți peste 10 milioane de euro.

Toate aceste rachete au fost lansate din 99 de puncte din judeţele Prahova, Iași, Vrancea, Oltenia, Timiș și Mureş, aşa că e loc de extindere pentru acest program.

ADVERTISING

Doar că rachetele sunt scumpe. Cea mai mare parte a bugetului de la Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, se duce pe “realizarea activităților de exploatare operațională și achiziție rachete antigrindină”, după cum rezultă dintr-un raport de activitate pe anul 2021 al Autorității, consultat de Digi24.ro.

Anul trecut au fost cheltuite 86,2 milioane de lei (circa 17,6 milioane de euro) pe aceste rachete antigrindină, adică 78,5 % din bugetul de execuție al instituției.

ADVERTISING

Directorul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină, Gheorghe Căunei Florescu, susține că aceste intervenții în atmosferă nu prezintă nici un risc.

“Noi controlăm fenomenul 100%. Avem tehnologie de ultimă oră. Unde noi am acționat nu au fost fenomene de cădere a grindinei. Este o rachetă, un vector mai bine zis, purtător al unei substanțe glaciogene, în speță iodura de argint, care e dusă pe coordonate stabilite de noi”, explică directorul.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇