Veşti bune despre alternativa mai verde şi mai ieftină la sistemele actuale de stocare a energiei: Un electrolit minune pentru bateriile cu sodiu

Veşti bune despre alternativa mai verde şi mai ieftină la sistemele actuale de stocare a energiei:  Un electrolit minune pentru bateriile cu sodiu

Văzute ca o alternativă mai verde şi mai ieftină la sistemele actuale de stocare a energiei, bateriile cu sodiu sunt însă mult mai puţin stabile decât binecunoscutele baterii litiu-ion.

Recent, cercetătorii de la Pacific Northwest National Laboratory au creat un electrolit care ar putea elimina acest dezavantaj în cazul bateriilor sodiu-ion de înaltă tensiune, prelungindu-le astfel durata de viaţă şi îmbunătăţindu-le performanţele, notează Techxplore.

“Electroliţii care există în prezent duc de obicei la un ciclu mai scurt de viaţă al bateriei atunci când este folosită la peste 4V. Principalul obiectiv al muncii noastre este acela de a le permite bateriilor sodiu-ion să opereze la un voltaj mai mare şi de a creşte densitatea energiei”, explică Ji-Guang Zhang, unul dintre cercetătorii care au dezvoltat noul electrolit.

ADVERTISING

Noul electrolit este realizat dintr-o sare mai stabilă şi un solvent cu o constantă dielectrică mai scăzută şi, fiind bogat în substanţe anorganice, formează un strat protector al anodului mai stabil.

În cadrul testelor derulate de cercetători, bateriile sodiu-ion cu acest electrolit şi-au păstrat peste 90% din capacitate după 300 de cicluri de încărcare la 4,2V. 

 „Am reuşit cu succes să reducem solvabilitatea stratului protector al anodului şi să asigurăm astfel operarea pe termen lung a bateriilor sodiu-ion la voltaj de înaltă tensiune. În cadrul studiilor noastre viitoare intenţionăm să creştem voltajul de operare pentru bateriile pe bază de sodiu şi să le îmbunătăţim ciclul de viaţă”, mai spune Zhang. 

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇