Un grup de cercetători finlandezi a instalat în premieră o baterie cu nisip funcţională pentru stocarea surplusului de energie verde.
Dispozitivul care ar putea elimina unul dintre cele mai mari neajunsuri ale industriei poate stoca energie din surse regenerabile pe o perioada de câteva luni, astfel încât ea să poată fi folosită pe tot parcursul anului, anunţă BBC.
Dispozitivul instalat într-o centrală electrică din localitatea Kankaanpää constă practic într-un siloz metalic umplut cu 100 de tone de nisip.
Nisipul folosit este unul de calitate inferioară, iar bateria este încărcată cu căldură pe bază de electricitate ieftină, produsă de parcuri fotovoltaice și eoliene. Nisipul păstrează căldura la o temperatură de aproximativ 500 de grade Celsius câteva luni la rând, susţin fondatorii companiei Polar Night Energy, care a dezvoltat produsul.
Această căldură poate fi folosită pentru încălzirea locuinţelor pe timpul iernii, când energia electrică este mai scumpă, explică jurnaliştii de la BBC. Ei amintesc că Finlanda importă gaze preponderent din Rusia, iar războiul din Ucraina a avut drept efect o accentuare a interesului pentru energia verde.
În prezent, majoritatea bateriilor de stocare a energiei sunt cu litiu, însă ele sunt scumpe, au o amprentă de carbon considerabilă şi o capacitate de stocare limitată.
Rămâne însă de văzut în ce măsură tehnologia poate fi aplicată la scară largă pentru a avea cu adevărat un impact şi, totodată, dacă ea va putea fi folosită şi pentru electricitate, pe lângă căldură.
C.S.