A fost creat un plastic „viu” care se poate autodistruge într-o săptămână

A fost creat un plastic „viu” care se poate autodistruge într-o săptămână

Oamenii de știință au creat un plastic ”viu”, care se poate autodistruge în doar câteva zile, pe baza unei strategii de supraviețuire a bacteriilor.

Atunci când anumite bacterii întâlnesc condiții nefavorabile de mediu, îmbracă o formă latentă cunoscută ca spori. Aceștia sunt protejați de un înveliș dur care le permite să supraviețuiască la presiune și temperaturi ridicate, deshidratare și substanțe chimice agresive. Bacteriile pot rămâne astfel în stare vegetativă ani și chiar secole, devenind din nou active în condițiile potrivite.

ADVERTISING

Există bacterii care pot descompune plasticul, iar oamenii de știință de la Academia Chineză de Științe au încorporat spori ai unor astfel de bacterii în plastic solid.

Mai exact, echipa de cercetători a creat o formă a bacteriei Bacillus subtilis care secretă o enzimă ce poate degrada plasticul, pe care au expus-o apoi la ioni de metale grele pentru a o transforma în spori.

Acești spori au fost amestecați cu particule de policaprolactonă (PCL), iar amestectul a fost topit și turnat sub formă de plastic solid. Noul material are aceleași proprietăți ca PCL-ul în timpul utilizării, însă după aplicarea unei anumite enzime pe suprafața sa bacteriile sub formă de spori din componență sunt reactivate și descompun complet plasticul în șase până la șapte zile.

ADVERTISING

Bacteriile pot fi reactivate și prin transformarea plasticului în compost, însă atunci degradarea durează între 25 și 30 de zile.

PCL-ul în sine este un material biodegradabil, însă fără ajutorul bacteriilor procesul de descompunere durează mult mai mult.

Echipa a reușit să încorporeze sporii și în plastic care nu este biodegradabil, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a vedea în ce măsură bacteriile reactivate pot descompune și acest tip de plastic.

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇