A fost inventat plasticul viu, care se autodistruge după cinci luni. Cum e posibil

A fost inventat plasticul viu, care se autodistruge după cinci luni. Cum e posibil

O echipă de cercetători de la Universitatea din California a inventat un plastic care se autodistruge după cinci luni.

Materialul obținut de oamenii de știință, denumit ”Plasticul viu”, este de consistență moale, constând în poliuretan termoplastic, care conține spori bacterieni ai unei tulpini de Bacillus subtilis. Bacteria, care trăiește în mod normal în sol, atunci când este expusă la nutrienţii prezenţi în compost, germinează şi descompune acest material plastic, scrie The Telegraph.

Oamenii de ştiinţă au folosit acest tip de spori bacterieni datorită rezistenţei lor la condiţii dure de mediu.

ADVERTISING

Spre deosebire de sporii fungici, cei bacterieni posedă un scut ce le permite să supravieţuiască în stare vegetativă.

Pentru a obține materialul (din care pot fi realizate de la încălţăminte până la covoraşe sau spumă cu memorie), granulele de poliuretan și sporii de Bacillus subtilis au fost introduse într-o maşină de presare, unde au fost amestecate şi topite la 135 de grade Celsius.

Ulterior, materialul a fost plasat pe resturi de compost, în condiții de umiditate, iar sporii au germinat, ducând la biodegradarea materialului în proporţie de 90% în termen de cinci luni.

ADVERTISING

Cât despre sporii bacterieni folosiți, oamenii de știință sunt de părere că aceștia ar fi inofensivi pentru oameni și alte forme de viață. Deși rămășițele materialului degradat nu au fost încă analizate, Bacillus subtilis este o tulpină folosită în probiotice şi, în general, este considerată inofensivă pentru oameni şi animale şi chiar benefică pentru sănătatea plantelor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇