28 de tone de peşti morţi: Ce a provocat dezastrul din Germania şi Polonia? (Foto&Video)

28 de tone de peşti morţi: Ce a provocat dezastrul din Germania şi Polonia? (Foto&Video)

28 de tone de peşti morţi au fost adunate din apele fluviului Oder, care traversează Germania şi Polonia, stârnind temeri cu privire la un dezastru ecologic, deoarece localnicilor li se spune să stea departe de apele fluviului.

Sunt şi acum mii de peşti care plutesc lipsiţi de viaţă, relatează AFP.

Peştii care apar acum morţi în estul Germaniei au fost probabil transportaţi de curenţi din Polonia, unde primele cazuri au fost raportate de localnici şi pescari pe 28 iulie.

Oficialii germani, luaţi prin surprindere de sosirea peştilor morţi, au acuzat autorităţile poloneze că nu i-au informat.

În Polonia, guvernul populist de dreapta este criticat pentru că nu a reacţionat mai devreme.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a încercat să se justifice vineri.

”Iniţial, toată lumea a crezut că este doar o problemă locală”, a precizat Morwiecki, în podcastul său săptămânal.

”Amploarea poluării este foarte mare, suficient de mare pentru a spune că Oderul va avea nevoie de ani întregi pentru a reveni la starea sa naturală”, a recunoscut el.

”Cantităţi uriaşe de deşeuri chimice au fost probabil aruncate în râu, cu deplina conştientizare a riscului şi a consecinţelor”, a subliniat premierul polonez.

”Seamănă cu Cernobîl"

Opoziţia, autorităţile locale şi organizaţiile de mediu au cerut explicaţii guvernului polonez. Ei au solicitat chiar şi demisia funcţionarilor din cadrul Ministerului Climei, inclusiv a unui viceministru care încuraja populaţia să înoate în apele fluviului acum doar două zile.

”Seamănă cu Cernobîl, când, după dezastru, autorităţile sovietice au trimis oameni să ia parte la parada de 1 Mai”, a declarat Daniel Petrykiewicz, activist de mediu.

Foto: DW

”Peşti morţi peste tot”

Pe de altă parte, ministrul german al Mediului, Steffi Lemke, a cerut o anchetă exhaustivă în vederea stabilirii cauzelor acestui ”dezastru ecologic”.

Există ”peşti morţi peste tot”, spune Michel Tautenhahn, adjunctul şefului Parcului Naţional Valea Oderului de Jos.

”Sunt profund şocat... Simt că văd zeci de ani de muncă distruşi... Apa este viaţa noastră”, a mai spus el, adăugând că o mulţime de alte vieţuitoare acvatice, precum scoicile, au fost şi ele afectate.

Fish die en mass in river Oder in suspected poisoning

Moartea lor este ”atipică”, explică Axel Vogel, ministrul Mediului din landul Brandenburg.

Moartea peştilor este adesea cauzată de afectarea nivelului de oxigen, atunci când nivelul apei este prea scăzut, a mai argumentat el.

”Dar noi am observat o creştere a nivelului de oxigen de câteva zile, ceea ce indică faptul că a fost introdusă o substanţă străină care a provocat toate acestea”, a continuat Vogel.

În Germania sunt în curs de desfăşurare teste pentru a stabili natura acestei substanţe. Autorităţile au semnalat niveluri extrem de ridicate de mercur, pe care ancheta le va confirma sau nu.

Dead fish in Oder River on Polish-German border - Polish gov. to investigate possible contamination

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇