România, în Top 5 mondial la porumbeii voiajori

România, în Top 5 mondial la porumbeii voiajori
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ştiaţi că România e între primele 5 ţări la nivel mondial în ceea ce priveşte rezultatele porumbeilor voiajori?

Este ceea ce spune preşedintele Comisiei Naţionale Columbofile şi vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Columbofililor din România, „Columba”, Florin Gătejescu.

„Dintre ţări, Polonia are cel mai mare palmares olimpic. România este în Top 5. Polonia, Slovacia, Belgia, Germania, dar şi România olimpică este, în acest moment, în Top 5 la nivel internaţional.

România are şi campion olimpic, şi vicecampion olimpic, şi locul III, iar în World Best Pigeon sunt porumbei cu chiar două locuri I. Avem în ţară crescători de foarte mare valoare", a precizat Gătejescu, la festivitatea de premiere a Olimpiadei Internaţionale a Porumbeilor Voiajori care s-a ţinut la Oradea.

Olimpiada internațională a porumbeilor voiajori

Evenimentul a avut loc vineri seara, în Piaţa Unirii din centrul oraşului, în prezenţa a peste 2.000 de spectatori, pasionaţi columbofili din cele peste 30 de ţări participante, organizatori şi invitaţi.

ADVERTISING

Nefiind un concurs, Olimpiada porumbeilor voiajori reuneşte în expoziţie, la Arena Oradea, cele mai valoroase exemplare cu cele mai mari punctaje obţinute în ultimii doi ani la concursurile de profil, iar posesorii acestora sunt premiaţi cu medalii şi cupe.

Au fost înmânate peste 100 de premii.

Legea porumbelului

Preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Senat, George Scarlat, a mulţumit columbofililor că, prin iubirea lor pentru aceste păsări nobile, au pus România pe harta mondială a evenimentelor majore în domeniu şi a promis sprijin pentru elaborarea unei legi a porumbelului.

ADVERTISING

El a stârnit aplauze şi aprecierea publicului când a afirmat că soţia i-a recomandat să se "molipsească" cu două calităţi ale porumbelului: să aibă o bună orientare şi să vină mereu acasă.

Istoria modernă a porumbeilor voiajori îşi are originile în Belgia, în jurul anului 1870, pentru ca, peste ani, în 1937, să se înfiinţeze la Bruxelles Federaţia Columbofilă Internaţională. Un an mai târziu avea loc prima expoziţie mondială la care au participat zece state. Prima Olimpiadă bianuală a porumbeilor de curse a avut loc în 1949. În România, primul pas este făcut de maiorul Traian Niţescu, în 1937.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇