Ştirea cum că o femeie a născut 10 copii s-a dovedit a fi falsă

Ştirea cum că o femeie a născut 10 copii s-a dovedit a fi falsă

Informaţia cum că o femeie din Africa de Sud ar fi născut 10 copii la începutul acestei luni nu este adevărată, a constatat o anchetă oficială.

Niciun spital din provincia Gauteng nu are o evidență a nașterii, spune guvernul local. Testele medicale arată că Gosiame Sithole nici măcar nu a fost însărcinată recent, transmite BBC.

Femeia de 37 de ani este ținută acum sub observaţie pentru probleme de sănătate mintală.

Grupul media Independent Online (IOL), care deține Pretoria News, sursa care a relatat prima dată povestea, îşi susţine în continuare "ştirea" şi transmite că femeia a născut 10 copii, pe 7 iunie, la Spitalul Academic Steve Biko (SBAH) din Pretoria.

ADVERTISING

Sursa citată a acuzat spitalul și autoritățile provinciale de sănătate de încercarea de a acoperi neglijenţa medicală.

„Aceste acuzații sunt false, neîntemeiate și servesc doar la întinarea bunei reputații a spitalului Steve Biko și a guvernului provincial Gauteng”, se arată într-o declarație oficială, care anunţă că se vor lua măsuri legale împotriva redactorului-șef al Pretoria News, Piet Rampedi, și grupului IOL.

De unde a apărut povestea?

Gosiame Sithole, care are gemeni în vârstă de șase ani, și partenerul ei Teboho Tsotetsi locuiau în Thembisa, un oraș de muncitori din provincia Gauteng, lângă Johannesburg.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit IOL, cei doi şi redactorul şef Piet Rampedi merg la aceeași biserică. S-au cunoscut în decembrie. Apoi, în mai, jurnalistul i-ar fi intervievat pe cei doi tineri care susţineau că așteaptă opt bebeluși. Într-o sesiune foto pare că doamna Sithole este gravidă.

Nașterea a 10 bebeluși deodată a fost anunțată de Pretoria News pe 8 iunie, citându-l ca sursă pe Teboho Tsotetsi. Mai târziu, bărbatul a spus că a primit mesaje text de la partenera sa care îi dădea vestea, adăugând că nu a fost lăsat să intre în spital din cauza restricțiilor pandemice.

Jurnalistul Rampedi s-a bazat pe mesajele de pe WhatsApp și nu a primit confirmarea independentă de la spital a informaţiei.

ADVERTISING

Primarul din localitate a confirmat şi el nașterile - atunci când alte surse media, inclusiv BBC, au publicat ştirea -, dar un purtător de cuvânt al Guvernului a spus, ulterior, că edilul a avut doar cuvântul familiei și că nimeni nu a văzut, de fapt, copiii.

Şi au început să curgă bani donaţi pentru fericitul cuplu și cei 10 bebeluși, denumiți „Thembisa 10”, inclusiv de la președintele IOL Iqbal Survé.

Dar povestea a ridicat semne de întrebare, după ce Pretoria News nu a dezvăluit spitalul în care s-au născut bebelușii, iar mai multe spitale din Gauteng au negat că s-ar fi întâmplat aşa ceva în unitatea lor.

La zece zile după presupusa naștere miraculoasă, IOL a venit cu acuzații împotriva spitalului SBAH.

În plus, Tsotetsi a raportat-o ​ca dispărută pe partenera sa și a cerut oamenilor să nu mai trimită donații, în timp ce femeia l-a acuzat că dorește să beneficieze financiar de copii, a scris tot Pretoria News.

Între timp, asistenții sociali au reușit să o găsească pe doamna Sithole și a fost internată la spital pentru teste vinerea trecută, spun autoritățile locale.

Un memo intern obţinut de News24 arată că Rampedi și-a prezentat scuzele față de IOL pentru „dauna de imagine” pe care a cauzat-o grupului, spunând că ar fi trebuit să trateze toată treaba mai degrabă ca pe o anchetă decât ca pe o „poveste bună”.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇