Primul cuplu de același sex, inclus într-un desen animat iubit de copiii preșcolari

Primul cuplu de același sex, inclus într-un desen animat iubit de copiii preșcolari

Serialul de animație „Peppa Pig” („Purcelușa Peppa”), foarte urmărit de copiii din Marea Britanie, Statele Unite, Australia și America Latină, a adăugat în premieră, la 18 ani de la lansare, un cuplu de același sex în lista de personaje.

În episodul intitulat „Families”, difuzat marți de postul britanic de televiziune Channel 5, colega de clasă a Purcelușei Peppa, Penny Polar Bear, își prezintă familia: „Locuiesc cu mama mea și cu cealaltă mamă a mea. Una este doctor, cealaltă gătește spaghete. Ador spaghetele”, spune aceasta.

ADVERTISING

Decizia producătorilor a stârnit reacții diferite pe rețelele de socializare, notează CNN. "Foarte drăguț să vezi o reprezentare adecvată vârstei a cuplurilor de același sex pe @peppapig cu Penny și cele două mame ale ei", a transmis organizația britanică Safe Schools Alliance. "Ăsta e sfârșitul fenomenului Peppa Pig. Ce rușine. Educație, nu îndoctrinare", a scris pe Twitter cineva nemulțumit.

"Lesbiene în 'Peppa Pig'… nu poate fi un serial pentru copii doar pentru copii?", a scris alt utilizator al rețelei, acuzându-i pe producători de conformism. "Ei, ce știi tu? Copiii mei au văzut primul cuplu de același sex în 'Peppa Pig' și nu s-a sfârșit lumea", i-a răspuns cineva.

Apariția cuplului de mame survine la doi ani după lansarea unei petiții pe un site din Statele Unite prin care se solicita introducerea unui cuplu de părinți de același sex. Petiția a adunat 24.000 de semnături, relatează BBC.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Copiii care urmăresc 'Peppa Pig' sunt la o vârstă la care pot fi lesne impresionați. Excluderea familiilor cu părinți de același sex îi va învăța că doar familiile cu un singur părinte sau cu doi părinți de sex diferit sunt normale", au scris autorii ințiativei.

În petiție se mai arată că, în lipsa unui cuplu de părinți de același sex, "copiii cu părinți de același sex s-ar simți mai înstrăinați de Peppa Pig, iar alți copii i-ar putea abuza din simplă ignoranță. Peppa Pig nu este doar divertisment, copiii învață inevitabil din el."

ADVERTISING

Transmis în 180 de țări și tradus în 40 de limbi, serialul pentru copii preșcolari "Peppa Pig" a devenit un fenomen global încă de la lansarea sa, în 2004. Franciza include jucării, linii vestimentare pentru copii și chiar propria atracție turistică, Peppa Pig World.

"Peppa Pig" nu este prima animație pentru copii care include cupluri de același sex. Serialul american de animație "Arthur", foarte popular în rândul copiilor de opt ani, a prezentat nunta unui cuplu gay într-un episod din 2019.

Relațiile LGBT au fost ilustrate și în desenele animate "Adventure Time" și "Steven Universe", ambele produse în Statele Unite, cu o audiență internațională în rândul copiilor cu vârsta de zece ani.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇