Cum a înfuriat Netflix ţările arabe

Cum a înfuriat Netflix ţările arabe

Un grup de state din Golful Persic a amenințat Netflix cu acțiuni în justiție, dacă va continua să difuzeze conținut care contravine islamului. Presa de stat saudită a indicat că ofensa se referă la filmele care prezintă minorități sexuale.

O declarație emisă împreună de autoritatea de reglementare a mass-media din Arabia Saudită și de Consiliul de Cooperare al Golfului (GCC) nu a spus clar care e problema cu Netflix, referindu-se doar la conținutul care „contravine valorilor islamice și societale”, transmite The Guardian.

ADVERTISING

Consiliul de Cooperare al Golfului include Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

„Platforma a fost contactată pentru a elimina acest conținut, inclusiv conținutul adresat copiilor”, se arată în declarație.

Nu a existat nicio reacție imediată de la Netflix.

Autoritățile regionale „vor urmări respectarea solicitărilor de către Netflix, iar în cazul în care conținutul care încalcă normele continuă să fie difuzat, se vor lua măsurile legale necesare”.

Deși CCG nu a identificat în mod specific conținutul considerat ofensator, la canalul de știri de stat saudit Al-Ekhbariya s-a vorbit despre „filmele și serialele pentru copii cu scene care promovează homosexualitatea sub o acoperire dramatică”.

ADVERTISING

Un avocat spune că au fost „secvenţe foarte nefericite și dureroase pentru copiii noștri, nepoții și următoarea generație”.

Tot Al-Ekhbariya a arătat secvenţe din serialul animat Jurassic World Camp Cretaceous, în care două personaje feminine se sărută, deși canalul le-a estompat fețele. Aceeaşi sursă a intervievat un „consilier pentru familie și educație”, care a spus că materialele jignitoare „se furișează în casele noastre” și că țara se confruntă cu o „criză de cenzură”.

Cenzura e ceva obişnuit

Țările din Golf s-au ciocnit în mod repetat cu distribuitorii de filme din SUA din cauza conținutului legat de minoritățile sexuale, în special în filme.

ADVERTISING

Emiratele Arabe Unite au interzis în iunie filmul de animație Disney Lightyear, care conține un sărut lesbian. Emiratele Arabe Unite sunt considerate una dintre cele mai liberale țări din regiunea Golfului, deși filmele cu conținut pentru adulți sunt de obicei cenzurate sau editate.

Arabia Saudită, care a deschis cinematografele abia în 2017, a cerut Disney în aprilie să taie „referințele LGBTQ” din filmul cu supereroi Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Disney nu s-a conformat și filmul nu a fost difuzat în regat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇