Grupul Ringier vine cu noi precizări în scandalul GSP/Libertatea: Plecarea lui Țepelin, nicio legătură cu independența editorială

Grupul Ringier vine cu noi precizări în scandalul GSP/Libertatea: Plecarea lui Țepelin, nicio legătură cu independența editorială

Grupul elveţian Ringier, compania-mamă a Gazetei Sporturilor, face precizări suplimentare după recentul anunţ privind plecarea redactorului-şef Cătălin Ţepelin.

Ringier Sports Media Group (RSMG) susţine că despărţirea de Ţepelin a fost „punctul culminant al unor divergenţe strategice şi operaţionale, care se acumulau de ceva timp.

Ambele părţi au ajuns la o decizie comună, care a fost formalizată într-un acord de încetare a contractului de muncă semnat de ambele părţi”.

Reprezentanţii RSMG pun evenimentul în context şi susţin că politica editorială nu are nicio legătură cu despărţirea de Ţepelin.

„Înţelegem că această evoluţie, mai ales în mijlocul unui an plin de provocări pentru Ringier România, a fost o surpriză pentru mulţi dintre colegii lui Ţepelin. Mulţi dintre aceşti colegi s-au bucurat de un parteneriat îndelungat şi plin de satisfacţii cu el la GSP.

ADVERTISING

Recunoaştem, de asemenea, că momentul în care a fost luată această decizie, în contextul discuţiilor în curs de desfăşurare despre libertatea şi independenţa editorială, poate duce la neînţelegeri. Cu toate acestea, este important să subliniem faptul că aceste două probleme nu sunt legate. Conducerea RSMG a declarat în mod constant că decizia în ceea ce îl priveşte pe Cătălin Ţepelin este una pur managerială şi operaţională”, se arată în comunicat.

Apoi, reprezentanţii Ringier subliniază că au „încredere deplină în rolul lui Cătălin Tolontan în calitate de coordonator al redacţiilor GSP şi Libertatea. Aceasta include autoritatea de a stabili viitorul redactor-şef al GSP. Cu toate acestea, Tolontan a ales să nu accepte această responsabilitate specială”.

ADVERTISING

Ţepelin a scris pe Facebook că nu şi-a dorit să plece de la conducerea GSP şi că acţionarii Ringier au hotărât să nu mai continue colaborarea, „pentru că m-am împotrivit unor decizii care, cred eu, încercau să încalce principiile unei prese independente”.

Şi Cristian Tudor Popescu a anunțat că, în solidaritate cu jurnalistul Cătălin Țepelin, încetează să mai scrie la această publicație. Într-o postare pe Facebook intitulată „Extincția unei specii”, CTP îl laudă pe Țepelin și îi numește „jivine fără sânge” pe patronii Ringier.

Birouri goale în redacții. Urmează plecări în masă?

Amintim că marți peste 70 de jurnaliști de la Gazeta Sporturilor și Libertatea au semnat o scrisoare deschisă în care acuză conducerea grupului de presă Ringier, din care fac parte, de ingerințe editoriale în favoarea companiilor de jocuri de noroc și imobiliare.

ADVERTISING

Reprezentanții Grupului Ringier au refuzat să comenteze acuzațiile și au susținut că plecarea lui Țepelin a fost de fapt o „separare amiabilă”, dar la cererea managementului și cu efect imediat.

La acest moment, este neclar ce se va întâmpla cu redacțiile celor două publicații.

Cătălin Tolontan a postat o imagine (foto sus) în care se văd birouri complet goale la Gazeta Sporturilor.

„Un pic din viitorul presei românești într-o singură imagine. Redacțiile Ringier, București, 4 octombrie 2023, ora 09:00 dimineața. Până acum puțină vreme, la această oră aici erau prezenți și lucrau managerul jurnalist Mihnea Vasiliu (biroul din stânga) și jurnalistul Cătălin Țepelin (biroul din dreapta)”, a scris Tolontan.

Amintim că Mihnea Vasiliu a murit la sfârșitul lunii iulie în acest an după ce a suferit un atac de cord în recepția Hotelului Ramada din Sectorul 1 al Capitalei, unde se afla cu fiica sa. La începutul aceleiași luni el își anunțase plecarea de la conducerea Ringier, după 12 ani în această funcție. Marți, Tolontan a dezvăluit că Vasiliu le-ar fi spus, la plecare, „o să vină după voi, cei din editorial”.

Jurnalistul Digi Sport Decebal Rădulescu a scris miercuri dimineață pe Facebook că se pregătesc plecări în masă de la cele două publicații.

„În curând, redacțiile GSP și Libertatea vor fi goale. Fizic. Va exista o nouă plecare în masă. Nu știu dacă mai sunt maidanezi în fața clădirii, pentru că sigur și ei vor face deplasarea. Deplasarea spre două site-uri: unul de sport și altul generalist, conduse de Cătălin Tolontan. În scurt timp. Succes, dragilor!!!!”, a scris pe Facebook Rădulescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇