Fact-checking-ul săptămânii: Teorie a conspirației care atribuie moartea lui Alexei Navalnîi vaccinării anti-Covid

Fact-checking-ul săptămânii: Teorie a conspirației care atribuie moartea lui Alexei Navalnîi vaccinării anti-Covid

Context

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a murit pe 16 februarie 2024, într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, unde era închis de regimul de la Kremlin. După moartea lui Navalnîi, unele postări de pe rețelele sociale au susținut că acesta a murit din cauza unui vaccin COVID-19. Nu există dovezi care să confirme dacă Navalnîi a fost vaccinat împotriva COVID-19.

Mama lui Alexei Navalnîi a declarat că a fost informată pe 17 februarie că el a murit din cauza „sindromului morții subite”. Acest lucru nu implică, însă, că moartea sa a fost legată de vaccin, așa cum susțin postările conspiraționiste de pe rețelele sociale.

Aceasta teorie conspiraționistă a fost preluată și în România, fiind adaptată la contextul local prin asocierea cu alte „cazuri” publice de decese presupus cauzate de vaccinuri dar ale căror cauze reale ar fi ținute ascunse.

ADVERTISING

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

“Vaccinul Covid este foarte riscant și provoacă afecțiuni cardiace fatale.”

„Omenirea a fost mințită în legătură cu vaccinul Covid”.

„Vaccinurile Covid sunt foarte periculoase și pot provoca decese subite care sunt ținute ascunse de către autorități.”

Afirmații nefondate:

Teoria conform căreia moartea lui Alexei Navalnîi ar fi fost cauzată de un vaccin COVID-19 este nefondată și nesusținută de dovezi concrete. Fără dovezi concrete sau desfășurarea unei investigații independente, o astfel de afirmație este pur speculativă. Navalnîi a fost închis în Rusia din ianuarie 2021 și nu ar fi putut primi un vaccin ARNm deoarece Ministerul rus al Sănătății nu a aprobat acest tip de inoculare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Zvonul care susține că Navalnîi a fost ucis de vaccin face parte dintr-o serie de teorii ale conspirației  despre moartea lui Alexei Navalnîi care au inundat rețelele sociale. Pe lângă teoria ce atribuie moartea opozantului rus vaccinului Covid, mai circulă și altele precum: „CIA/MI6 l-au ucis pe Navalnii pentru a da apoi vina pe Putin”, „Iulia Navalnîia și ‘iubitul ei’ l-au ucis pe Alexei Navalnîi”, „Ucraina l-a ucis pe Navalnîi pentru a forța ajutorul financiar promis de americani”.

Disclaimer!

ADVERTISING

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Snopes.com – Did Alexei Navalny Die from COVID-19 Vaccine?

Reuters.com – Parody post links COVID vaccine to fake Navalny autopsy result

Observador.pt – Did Navalny die from effects caused by the Covid-19 vaccine?

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇