23 de state, printre care şi România, sunt vizate de proceduri de infringement pentru netranspunerea legislaţiei în domeniul audiovizual

23 de state, printre care şi România, sunt vizate de proceduri de infringement pentru netranspunerea legislaţiei în domeniul audiovizual

Comisia Europeană a lansat luni proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva a 23 de state membre, printre care şi România, pentru neadoptarea noilor norme care reglementează coordonarea la nivelul UE a tuturor serviciilor mass-media audiovizuale.

Este vorba atât de programele de televiziune tradiţionale, cât şi serviciile la cerere, informează un comunicat al executivului comunitar.

Noile norme ale UE vizează crearea unui cadru de reglementare adecvat erei digitale, care să conducă la un peisaj audiovizual mai sigur, mai echitabil şi mai diversificat.

ADVERTISING

Astfel ar urma să se consolideze protecţia telespectatorilor, acordându-se o atenţie specială siguranţei persoanelor celor mai vulnerabile, cum ar fi minorii, să se extindă aplicarea normelor privind discursul de incitare la ură la platformele de partajare a materialelor video şi să se promoveze diversitatea culturală în cadrul serviciilor mass-media audiovizuale, se menţionează în comunicatul citat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Doar 4 state au notificat măsuri de transpunere

În acelaşi timp, se introduc, pentru prima dată, noi cerinţe de independenţă pentru autorităţile naţionale de reglementare a mass-media şi se protejează pluralismul mediatic.

Termenul pentru transpunerea Directivei revizuite a serviciilor mass-media audiovizuale în legislaţia naţională a fost 19 septembrie 2020 şi numai Danemarca, Ungaria, Ţările de Jos şi Suedia au notificat măsuri de transpunere şi au declarat că aceasta este completă.

ADVERTISING

Prin urmare, CE a trimis scrisori de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Cehiei, Germaniei, Estoniei, Irlandei, Greciei, Spaniei, Franţei, Croaţiei, Italiei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Austriei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei, Slovaciei, Finlandei, precum şi Regatului Unit, solicitându-le să furnizeze informaţii suplimentare.

Aceste ţări au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde executivului comunitar.

"A venit momentul ca toate statele membre să transpună normele şi să le transpună în mod corect. Directiva revizuită a serviciilor mass-media audiovizuale reprezintă un act legislativ esenţial pentru pluralismul mediatic. Ea consolidează independenţa autorităţilor de reglementare a mass-media, încurajează transparenţa proprietăţii asupra mijloacelor de informare în masă şi promovează educaţia în domeniul mediatic", a spus vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇