Un satelit al lui Saturn aduce aminte de Star Wars și ar putea ascunde un ocean

Un satelit al lui Saturn aduce aminte de Star Wars și ar putea ascunde un ocean

Mimas, luna de gheață a planetei Saturn, e foarte asemănătoare cu „Steaua Morții” din Star Wars. Și asta nu e tot. Oamenii de știință sunt de părere că Mimas ar putea fi „o lume oceanică ascunsă”, ceea ce înseamnă că ar putea susține viața.

Mimas se află la doar 186.000 de kilometri de Saturn și are nevoie de puțin peste 22 de ore pentru a parcurge o orbită în jurul planetei, scrie CNN. Satelitul este acoperit de cratere, cel mai mare având 130 de kilometri, de aici și asemănarea cu „Steaua Morții”.

ADVERTISING

Cel mai recent studiu care a avut în centru satelitul sugerează că un ocean s-ar ascunde sub stratul gros de gheață.

Mimas, cea mai apropiată lună de planeta inelată, se alătură astfel satelitul Enceladus al lui Saturn și satelitul Europa al lui Jupiter, care, potrivit cercetătorilor, ar avea cele mai multe ingrediente necesare pentru a susține viața în oceanele lor.

Asemeni lunii noastre, aceeași parte a satelitului este orientată întotdeauna spre planetă. Potrivit oamenilor de știință de la Southwest Research Institute, mișcările mici de pe orbita lunii, detectate de sonda Cassini aparținând NASA, pot fi explicate prin interacțiunile gravitaționale cu Saturn, care produc suficientă căldură pentru a menține un ocean lichid sub un înveliș gros de gheață.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇