Un oraș antic uriaș, ascuns de vegetație mii de ani, a fost descoperit în Amazon: ”O altă civilizație ca Maya, dar cu o arhitectură complet diferită”

Un oraș antic uriaș, ascuns de vegetație mii de ani, a fost descoperit în Amazon: ”O altă civilizație ca Maya, dar cu o arhitectură complet diferită”

Un imens oraș antic a fost descoperit în Amazon, ascuns de vegetație timp de mii de ani. Descoperirea a fost făcută în estul Ecuadorului, în zona Upano, fiind vorba despre cel mai vechi sit cunoscut în Amazon.

În regiune se află un vulcan care a creat soluri bogate, dar care ar fi putut duce și la distrugerea societății, scrie BBC.

Descoperirea „schimbă modul în care vedem culturile amazoniene. Majoritatea oamenilor își imaginează grupuri mici, în colibe” și care trăiesc din ce le dăruiește pământul, a explicat unul dintre autorii studiului, Antoine Dorison. Realitatea e însă că oamenii antici puteau să trăiască și în societăți urbane complexe, cum e cazul aici, a mai spus acesta.

ADVERTISING

Orașul a fost construit în urmă cu aproximativ 2.500 de ani, iar oamenii au trăit acolo circa 1.000 de ani, potrivit arheologilor.

În sit s-au găsit ceea ce se crede că au fost case, dar și clădiri folosite în scop ceremonial. Acestea erau conectate de o rețea de drumuri foarte sofisticată.

„Rețeaua de drumuri este foarte sofisticată. Se întinde pe o distanță mare, totul este conectat. Și există unghiuri drepte, ceea ce este foarte impresionant”, a mai spus omul de știință.

ADVERTISING

S-au identificat, de asemenea, diguri cu șanțuri pe ambele părți, despre care se crede că au fost canale care au ajutat la gestionarea apei abundente din regiune.

Cercetătorii au găsit pentru prima dată dovezi ale unui oraș în anii 1970. Au fost însă necesari ani pentru un studiu cuprinzător al zonei.

Orașul descoperit dezvăluie o societate vastă, complexă, care pare a fi chiar mai mare decât binecunoscutele societăți mayașe din Mexic și America Centrală.

„Imaginați-vă că ați descoperit o altă civilizație ca Maya, dar cu o arhitectură complet diferită”, a explicat Jose Iriarte, profesor de arheologie la Universitatea din Exeter, care nu a fost implicat în această cercetare.

ADVERTISING

Unele dintre descoperiri sunt „unice” pentru America de Sud, mai spune acesta. Societățile erau în mod clar bine organizate și interconectate.

Cât despre oamenii care locuiau în zonă, aceștia se ocupau cel mai probabil cu agricultura. Au fost găsite vetre, dar și borcane, pietre pentru măcinarea plantelor și semințe arse. Oamenii mâncau mai ales porumb și cartofi dulci și, probabil, consumau „chicha”, un tip de bere dulce, mai spun experții.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇