Un mozaic cu totul special, din vremea Imperiului Roman, a fost descoperit în Marea Britanie

Un mozaic cu totul special, din vremea Imperiului Roman, a fost descoperit în Marea Britanie

Un mozaic cu totul special nu doar pentru Marea Britanie, ci pentru întreaga Europă a fost descoperit în Rutland, în centrul Angliei. Este vorba despre un mozaic cu scene din Iliada lui Homer.

Jim Irvine a făcut descoperirea după ce a zărit o „ceramică neobișnuită” în timp ce se plimba pe câmp, în timpul restricțiilor din 2020.

”Familia mea cultivă acest pământ de 50 sau 60 de ani. În timpul lockdown-ului de anul trecut, am observat în pământ niște ceramică, ceva ce nu semăna cu nicio ceramică pe care o mai văzusem înainte”, a povestit pentru BBC.

ADVERTISING

Acesta a anunțat imediat echipa arheologică de la Consiliul Comitatului Leicestershire. Cercetările ulterioare au fost efectuate de specialiști de la Universitatea din Leicester.

Reprezentanții departamentului Historic England, care se ocupă de monumentele istorice și artefactele din Regatul Unit, au descris mozaicul ca fiind „unul dintre cele mai remarcabile și semnificative descoperite vreodată în Marea Britanie”.

mozaicul-descoperit-in-Anglia

Mozaicul roman cu scene din Iliada, care a format podeaua a ceea ce se credea a fi o zonă de luat masa sau de divertisment în cadrul vilei, măsoară 11m x 7m, scrie și IFL Science.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din primele cercetări reiese că o persoană bogată din perioada romană târzie a ocupat complexul. O persoană care aprecia literatura, așa explicându-se prezența mozaicului pe pământul său.

Investigațiile arheologice au dezvăluit că vila este înconjurată de hambare, structuri circulare și posibil o baie.

„Este cu siguranță cea mai interesantă descoperire de mozaic roman din Regatul Unit în ultimul secol. Ne oferă noi perspective asupra atitudinilor oamenilor din acea vreme, a legăturilor lor cu literatura clasică și, de asemenea, ne spune mult despre persoana care a comandat această piesă”, a afirmat John Thomas, director adjunct al Serviciilor Arheologice din cadrul Universității din Leicester și manager al proiectului arheologic.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇