În vremea Imperiului Roman, Mediterana era mai caldă decât acum

În vremea Imperiului Roman, Mediterana era mai caldă decât acum
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Temperatura Mării Mediterane a fost mai ridicată în timpul Imperiului Roman decât în orice altă perioadă din ultimii 2.000 de ani, arată un studiu recent.

Concret, cercetarea publicată în Scientific Reports și citată de Fox News arată că Marea Mediterană era cu 2 grade Celsius mai caldă decât „valorile medii pentru secolele trecute pentru regiunile Sicilia și Mediterana de Vest”.

Conform studiului, a existat o „tendință generală de răcire” după ce Imperiul Roman de Apus s-a prăbușit, în secolul V. „Teoretizăm potențiala legătură dintre acest Optimum Climatic Roman și expansiunea și declinul ulterior al Imperiului Roman”, se arată în raportul oamenilor de știință.

ADVERTISING

„Pentru prima dată, putem afirma că perioada romană a fost cea mai caldă din ultimii 2.000 de ani, iar aceste condiții au durat 500 de ani”, a declarat Isabel Cacho, profesor la Universitatea din Barcelona.

Echipa de oameni de știință din Spania și Italia, care a realizat studiul, a ajuns la aceste concluzii după ce a analizat raportul dintre magneziu și calcit dintr-o amibă fosilizată din Canalul Siciliei. Aceasta a fost găsită în timpul unei exediții din 2014.

Marea Mediterană este „semi-închisă”, ceea ce o face „extrem de vulnerabilă la schimbările climatice moderne și trecute”, afirmă cercetătorii.

ADVERTISING

Vezi și


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇