Un londonez de rând a descifrat o enigmă veche de 20.000 de ani!

Un londonez de rând a descifrat o enigmă veche de 20.000 de ani!

O enigmă rămasă nerezolvată, veche de 20.000 de ani, cu privire la înțelesurile desenelor rupestre, pare să fi fost descifrată de un londonez de rând.

Ben Bacon, care nici nu este om de știință, el ocupându-se cu conservarea mobilei, a studiat sute, mii de ore desenele de pe pereții peșterilor din întreaga Europă (la bibliotecă, din hobby), descoperind că anumite semne se repetă.

Așa a ajuns la concluzia că desenele rupestre erau departe de a fi doar decorative, ci transmiteau informații importante comunităților de vânători-culegători din perioada glaciară.

ADVERTISING

De pildă, a descoperit el, ”Y”, care se tot repeta în desene, făcea referire la nașteri. Și acesta e doar unul dintre exemple.

Practic, desenele străvechi de pe pereții peșterilor, cum sunt cele de la Altamira, Lascaux sau Chauvet, care conțin și semne non-figurative, tot felul de linii, puncte, semnul Y și nu numai, ar putea reprezenta o proto-scriere, una care ilustra modul în care oamenii de la vremea respectivă înțelegeau speciile animale locale, perioadele de rut, ale nașterilor șamd.

Practic, ar fi fost vorba de o formă de comunicare non-verbală a cunoștințelor către alte comunități și chiar de o formă de scriere, mai veche decât cele cunoscute până în ziua de azi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentru că ipotezele londonezului sunt cu adevărat interesante și au argumente, acestuia i s-au alăturat mai mulți oameni de știință, iar un prim raport asupra înțelesului desenelor rupestre a fost publicat joi în revista Cambridge Archaeology Journal.

Faptul că aceste semne descoperite de Bacon se repetă în mai toate peșterile amintite sau că niciodată nu apar în grupuri mai mari de 13 ar putea sugera chiar un sistem de numărătoare sau un posibil calendar.

Un alt fapt interesant observat de cercetătorii care i s-au alăturat lui Bacon este că aceste semne tind să devină comune spre finalul Paleoliticului superior, fapt care se poate traduce printr-o intrare a lor în practica largă a grupurilor umane de la acea vreme.

ADVERTISING

Profesorul Paul Pettitt, un reputat om de știință de la Universitatea Durham, a declarat că se bucură că l-a luat în serios pe Bacon, când acesta l-a contactat, scrie BBC.

Potrivit celui care a dat tonul acestor descoperiri, Bacon, ”strămoșii noștri erau mai asemănători decât noi decât ne-am imaginat. Acești oameni, de care ne separă milenii, deodată par mult mai aproape de noi”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇